Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (APRIM) considera ca noua metodologie de compensare a medicamentelor afecteaza accesul pacientilor la tratamente, cu consecinte posibil dezastruase pentru starea lor de sanatate ARPIM reitereaza suportul acordat autoritatilor pentru mentinerea accesului pacientilor la tratamente sigure si eficiente.

Noile norme metodologice publicate pe pagina de web a CNAS, limiteaza sever accesul pacientilor la tratamente si la medicamente, si are un impact negativ asupra sanatatii publice.

Propunerile ARPIM care au fost comunicate in scris tuturor partenerilor, incluzand CNAS, Ministerul Sanatatii si Presedentia Romaniei, vor genera, daca vor fi implementate corect, economii pentru sistemul sanitar de peste 1 miliard de RON pe an. In acelasi timp, masurile propuse vor mentine sau chiar imbunatati accesul pacientilor la medicamente si tratamente.

“Am solicitat preturi de referinta la nivel de denumire comuna internationala pentru toate listele de rambursare. In termeni pe intelesul tuturor, aceasta inseamna ca va exista un singur pret de referinta pentru aceeasi molecula, indiferent de lista de rambursare (A,B sau C). O asemenea masura ar putea aduce economii semnificative bugetului, si ar putea oferi o metoda transparenta si predictibila de setare a pretului de referinta, iar in acest caz, cei care vor castiga cel mai mult vor fi pacientii”, a declarat dl. Regis Lhomme, presedintele ARPIM.

ARPIM este preocupat de lipsa de transparenta generata de criteriile discriminatorii care au fost utilizate de CNAS in calcularea preturilor de referinta si in gruparea medicamentelor in diferite clase terapeutice carora li se aplica coeficienti de corectie stabiliti arbitrar. Noua metodologie, care nu este nici transparenta, nici predictibila, limiteaza accesul pacientilor la tratamente, ii obliga sa scoata mai multi bani din buzunar pentru medicamente, cu consecinte dramatice pentru sanatatea lor, intr-o perioada cand dificultatile economice fac inca si mai dura viata de zi cu zi pentru populatia Romaniei.

ARPIM cere autoritatilor romane sa utilizeze criterii transparente si predictibile pentru stabilirea pretului de referinta si a nivelului de coplata pentru medicamente.

 

Leave a reply