Industria de medicamente nu poate sustine taxa aprobata de catre Guvernul Romaniei, care prevede ca diferenta dintre bugetul alocat de autoritati si consumul de medicamente sa fie suportata 100% de producatorii de medicamente: anul trecut, de exemplu, a fost alocata o suma pentru consumul de medicamente cu peste 1 miliard ron mai mica decat necesarul real de medicamente, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
âVersiunea aprobata de Guvernul Romaniei, desi apare dupa o perioada de consultari intre industria de medicamente si autoritati, ignora solutiile propuse de industrie. Depasirea bugetului la care se adauga si âpierderileâ din sistem, urmeaza sa fie suportata integral si in mod exclusiv de catre producatorii de medicamente.
In plus, intr-un sistem care dintotdeauna a fost subfinantat – alocarea bugetara pentru sanatate reprezentand doar 3.8% din Produsul Intern Brut (media UE fiind de 8.6% si cea a tarilor africane de 5.9%) – bugetul pentru medicamente anul acesta este de 4.7 miliarde de ron, in timp ce nevoia de medicamente se estimeaza ca se va ridica la 6.1 miliarde ron.
Taxa este nesustenabila, in conditiile in care diferenta intre banii alocati si consumul de medicamente se mentine. Aceasta masura vine in contradictie cu nevoia crescuta de acces la medicamente si servicii medicale pentru populatia Romaniei. Asa cum arata statisticile europene, speranta de viata in Romania este cea mai mica din Uniunea Europeana, in timp ce Romania ocupa primul loc la capitolul mortalitate infantila, cu o rata de doua ori mai mare fata de media europeana.
„In fiecare an, pe parcursul ultimului deceniu, statul a alocat un buget subevaluat pentru medicamente, contand pe rectificÄrile bugetare ulterioare si pe sustinerea producatorilor de medicamente. In consecinta, speram ca guvernul sa inteleaga ca in actualul context economic acest lucru nu mai este posibil si ca este necesara stabilirea bugetului anual de medicamente pe baza nevoilor reale ale pacientilor din Romaniaâ, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Introducerea taxei de clawback, fara o consultare solida a mediului de afaceri si in lipsa unei evaluari a impactului pe care aceasta il va avea asupra companiilor, reprezinta un semnal negativ transmis investitorilor straini prezenti in Romania. In mod clar, felul in care aceasta taxa a fost promovata si introdusa va conduce la o deteriorare a mediului de afaceri cu un impact pe termen lung asupra investitiilor straine, contribuind in mod direct la scaderea atractivitatii Romaniei pentru companiile straine.
Actuala forma a taxei clawback se aplica industriei intr-un moment dificil, in care producatorii de medicamente sustin financiar, intr-o foarte mare masura, functionarea sistemului de sanatate din Romania:
– Romania are cel mai mic pret de producator din Europa pentru medicamentele care se elibereaza pe reteta medicala;
– Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata, cu foarte mici exceptii, de 4 ani, ceea ce pentru pacientul roman se transforma intr-un timp de asteptare foarte mare pentru a avea acees la medicamente de ultima generatie, comparativ cu alte tari europene;
– Termenele de plata au ajuns la 330 zile in practica (fata de 210 zile stabilite conform legii).â (comunicat integral ARPIM)
Leave a reply