Producatorii de medicamente cer Ministerului Sanatatii stabilirea unor norme clare de aplicare a taxei de "clawback", pentru a sti exact ce si cum trebuie sa plateasca, a declarat marti Directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, la o dezbatere despre normele de aplicare a ordinului de introducere a taxei.
Dan Zaharescu a precizat ca in prezent, din proiectul pentru normele de aplicare a Ordonantei privind introducerea taxei "clawback" nu se intelege care vor fi criteriile pe baza carora Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va stabili ce procent trebuie sa plateasca fiecare producator si ca producatorii nu refuza sa sprijine sistemul de sanatate, insa vor sa stie exact despre ce e vorba, ce vor plati si sub ce forma. Ancamaria Negru, directorul Directiei de Farmacie din cadrul Ministerului Sanatatii a recunoscut faptul ca in Ordonanta de urgenta apar trei termeni – volum, venituri si vanzari -, care din punct de vedere contabil nu ineamna acelasi lucru, si nu a putut raspunde intrebarilor adresate de reprezentantii ARPIM.
In momentul de fata producatorii nu stiu dupa ce criterii ii va anunta CNAS care este contributia datorata, daca aceasta va fi calculata in functie de volumul vanzarilor sau in functie de venituri. Reprezentantii ARPIM au cerut Ministerului Sanatatii sa clarifice situatia, astfel incat producatorii sa stie exact ce au de plata si pe baza caror criterii va decide CNAS procentul aferent fiecaruia.
La inceputul lunii octombrie 2009 guvernul a adoptat un ordin al Ministerului Sanatatii pentru introducerea sistemului de "clawback", un mecanism potrivit caruia toti producatorii de medicamente care desfac produse pe piata romaneasca vor contribui la finantarea sistemului public de sanatate cu 5-11% dintre veniturile realizate in urma vanzarii produselor. Reprezentantii ministerului Sanatatii estimau ca prin aplicarea acestei taxe casele de sanatate vor putea colecta, anual, aproximativ 570 de milioane de lei. Masura va fi aplicata tuturor producatorilor sau detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, pentru vanzarile de medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru cele din Lista medicamentelor compensate, precum si pentru cele care sunt achizitionate de spitale.
Leave a reply
Leave a reply