Federatia Asociatiilor Bolavilor de Cancer din România (FABC) a marcat pentru prima data in România Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian si a atras atentia asupra neoplaziei ovariane, una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologica.

“Am simtit nevoia sa ne manifestam solidaritatea cu femeile care sunt afectate de aceasta boala mutilanta atât fizic, cât si psihic. Primii pasi pe care noi, ca asociatie de pacienti, putem sa-i facem, sunt orientati in directia informarii corecte, pentru a incerca sa crestem frecventa cu care femeile de peste 30 de ani merg la control gynecologic”, a declarat Cezar Irimia, presedinte FABC.
Potrivit specialistilor, in România, cancerul ovarian reprezinta cea de-a 5-a forma de cancer ca frecventa, la femei, cu o incidenta care este cu 50% mai mare decât media mondiala – 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori. In fiecare an, in tara noastra se raporteaza 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, in timp ce 981 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian.
Conform specialistilor, cancerul ovarian poate avea evolutie buna daca este depistat in stadiile sale timpurii. “Atunci când cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, când inca este localizat doar in ovar, supravietuirea la 5 ani se situeaza in zona prognosticului optimist. Este un motiv in plus ca femeile ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian sa se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obtine un diagnostic correct”, a declarat precizat dr. Dana Stanculeanu, de la Institutul Oncologic Bucuresti.

Leave a reply