Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) doreste sa isi faca publica pozitia fata de consecintele constrangerilor impuse de autoritati, subliniind implicatiile de ordin social si economic pe care acestea le presupun. Coroborarea masurilor de reglementare cu cele de finantare, impinse catre un minim fara precedent la nivel european, muta “decontul” in sfera starii de sanatate a populatiei Romaniei, se arata in comunicatul APMR. 

Dublarea costrangerilor din sistem nu rezolva nici problema etica de a avea solutii terapeutice de masa la un cost rezonabil, nici pe aceea de a oferi acces pacientilor la terapii inovatoare, acolo unde este cazul. In fapt, asistam la inrautatirea continua a starii de sanatate a populatiei.
APMGR doreste sa atraga atentia opiniei publice asupra faptului ca slaba finantare, sistemul invechit de referentiere si suprareglementarile din 2009 blocheaza accesul pacientilor romani la o medicatie adecvata, degradeaza starea de sanatate a populatiei si, nu in ultimul rand, afecteaza sever activitatea producatorile indigeni de medicamente.

In perioada 2005-2009 medicamentele generice si-au diminuat cota de piaÅ£a valorica cu aproape 10%, de la 33% in 2005 la 24,5% in 2009. Cantitativ, contracÅ£ia a fost si mai accentuata, de la 77,5% din piaÅ£a in 2005 la 64% in 2009. Astfel, anul trecut, medicamentele originale ajunsesera sa deÅ£ina 75,5% din totalul pieÅ£ei farmaceutice – valoric si 26% – cantitativ. In timp ce genericele scazusera cu 13% in volum, originalele au crescut cu 69% in numar de unitaÅ£i vandute. Medicamentele generice comercializate in 2009 valorau aproape 393 de milioane de euro, in crestere cu 13% faÅ£a de 2005, in timp ce medicamentele originale au totalizat 1.212 milioane euro, cu peste 71% mai mult faÅ£a de 2005. In acest context, se poate deduce relativ usor care a fost destinaÅ£ia covarsitoare a celor circa 930  milioane de euro, bani utilizaÅ£i de CNAS anul trecut pentru decontarea medicamentelor compensate.

„In prezent s-a ajuns la situaÅ£ia in care 60% dintre medicamente sunt cumparate de catre pacienÅ£i cu bani din buzunar. Asistam la incercari sistematice de discreditare a produselor generice in general, si a producatorilor de medicamente locali, in special. Iar efectele economice nu sunt deloc de neglijat: astfel, reducerea cifrei de afaceri a acestora va rezulta in diminuarea contribuÅ£iei la bugetul de stat cu aproximativ 10% in 2010  fapt de natura sa contribuie la agravarea deficitului bugetar si la dezechilibrarea balanÅ£ei comerciale”, a afirmat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Producatorii de medicamente cu facilitaţi de fabricaţie locale crediteaza in mod real cu peste un miliard de lei sistemul sanitar din Romania, ajungandu-se ca sustinerea sa fie de peste 240 zile. Totusi, consumul de medicamente generice, fabricate in Romania a scazut in ultimii ani. Au fost scoase din nomenclatorul de producţie peste 150 de medicamente din cauza preţurilor inadecvate impuse de reglementari. Ca urmare, anul trecut producatorii locali au disponibilizat peste 500 de angajaţi si au avut peste 1000 de zile de somaj tehnic din cauza reducerii cererii din piata.

In consecinta, APMGR slicita autoritatilor sa accepte deschiderea unui dialog real cu reprezentantii sai, pentru gasirea de solutii terapeutice si de finantare.

 

Leave a reply