Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a semnat astazi un protocol de colaborare cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in baza caruia va fi posibila identificarea mai usoara a problemelor legate de accesul la serviciile de sanatate si gasirea de comun acord a mijloacelor pentru solutionarea problemelor sau pentru diminuarea efectelor negative ale acestora.
Potrivit APCR, prin acest protocol MS se angajeaza la dialog continuu cu pacientii cronici, prin intalniri intre asociatie si Minister, care sa asigure o legatura permanenta intre acestia si sustinere reciproca in directia dezvoltarii culturii preventiei si a diagnosticarii precoce, cresterii accesului pacientilor la tratamente, precum si identificarii unor noi solutii pentru a creste alocarea din PIB destinata sanatatii.
,,Pacientii cu boli cronice din Romania se afla intr-o situatie critica si principala cauza este subfinantarea sistemului de sanatate. Din pacate drepturile pacientilor au ajuns sa fie conditionate de fonduri, iar fondurile au fost conditionate de mila unor politicieni care niciodata nu s-au tratat in Romania. Pentru rezolvarea acestei situatii nu vedem alta solutie decat cresterea finantarii sistemului sanitar la cel putin 6% din PIB pana in anul 2014. Inca o data spunem ca avem nevoie de actualizarea trimestriala a listei medicamentelor compensate si transparentizarea totala a procesului de aprobare a dosarelor pacientilor cronici si a listelor de asteptareâ, a declarat Cezar Irimia, presedintele APCR.
In cadrul conferintei care a avut loc astazi, APCR a adus in discutie si o serie de probleme cu care confrunta pacientii romani. Astfel, Cezar Irimia a solicitat oficialilor rezolvarea problemei referitoare la tratamentele injectabile, care in opinia lui ar âtrebui eliberate in sistemul de farmacii cu circuit deschis, mai ales in cazurile in care administrarea se face in ambulatorâ. O alta solicitare se referea la identificarea si implementarea de solutii economice astfel incat pacientii sa aiba acces la medicamente.
Potrivit APCR, in Romania sunt 2.000.000 bolnavi de hepatita, 1.500.000 bolnavi de diabet, 520.000 bolnavi de cancer, 12.000 bolnavi de HIV/SIDA, 2.000 bolnavi de hemofilie, 1.600 transplantati. In ceea ce priveste situatia bolnavilor de cancer, anual se inregistreaza 70.300 cazuri noi. Reprezentantii APCR, au explicat faptul ca, in prezent, din cei 94.000 de pacienti care se afla sub tratament doar 20% sunt tratati corespunzator, radioterapia asigurand doar 12% din necesar. De asemenea, mortalitatea generata prin cancer anual este de 46.300, iar riscul de a face cancer pana la 75 de ani este de 21,1%.
Leave a reply