Aproximativ 1.500 de romani sunt diagnosticati, anual, cu limfom, potrivit secretarului Societatii Romane de Hematologie (SRH), dr. Radu Niculescu.
Potrivit specialistilor, limfomul este cea mai frecventa forma de cancer a sistemului limfatic, ale carui cauze sunt necunoscute. In Romania sunt inregistrati aproape 3.500 de pacienti diagnosticati cu limfom.
„Limfomul este o boala asimptomatica in majoritatea cazurilor. Simpomele pot aparea sub diferite forme, cum ar fi febra, scaderea in greutate si dureri ale ganglionilor. Diagnosticat precoce si intr-un stadiu incipient, limfomul poate fi vindecat. Netratata, aceasta boala poate duce la deces in doar sase luni”, spune secretarul SRH.
Tratamentul limfomului depinde de tipul de tumora si de stadiul bolii. Tratamentele actuale includ urmarirea atenta a pacientului, chimioterapie in asociere cu anticorpi, radioterapie si transplantul de maduva osoasa. Tratamentul pacientilor cu limfom este gratuit, din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. „Exista totusi liste de asteptare pentru anumite forme de limfom, in limita bugetului disponibil de la Casa Nationala de Asigurari”, precizeaza dr. Niculescu.
In toata lumea, un milion de oameni sunt diagnosticati cu limfom si aproximativ 200 de mii de persoane mor din cauza acestei boli, in fiecare an.
Leave a reply
Leave a reply