Un flacon cu liofilizat pentru solutie injectabila/perfuzabila contine: antitrombina III, derivat de plasma umana, 50 UI/ml, cu un continut in proteine totale cuprins intre 20-50 mg/ml. Potenta (UI) este determinata pe baza testului cromogen din Farmacopeea Europeana. Activitatea specifica a ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml este de cel putin 3 UI AT/mg proteina plasmatica. Producatorul si detinatorul autorizatiei de punere pe piata este compania BAXTER AG, Austria.
Grupa farmacoterapeutica: sange si organe hematopoietice, antitrombotice, grupul heparinei. Codul ATC: B01A B02. Deficitul de antitrombina poate fi congenital sau dobandit in cadrul unei largi varietati de afectiuni clinice.
Deficitul dobandit de antitrombina poate fi datorat unui consum crescut, unor pierderi de proteine sau unei sinteze deficitare de antitrombina. Administrarea de ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml este indicata la pacientii cu activitate plasmatica a antitrombinei sub 70% din normal, pentru profilaxia si tratamentul afectiunilor trombotice si tromboembolice.
Perfuziile cu antitrombina pot fi utile in special in urmatoarele situatii clinice:
- proceduri chirurgicale, sarcina si nastere la paciente cu deficit congenital de antitrombina;
- raspuns inadecvat sau absent la heparina;
- existenta sau riscul de coagulare intravasculara diseminata (cum este in politraumatisme, complicatii septice, soc, preeclampsie si alte afectiuni asociate cu coagularea intravasculara diseminata);
- existenta sau riscul de tromboza la pacientii cu sindrom nefrotic sau boala inflamatorie intestinala;
- interventii chirurgicale sau hemoragie la pacientii cu insuficienta hepatica severa, in special daca pacientii sunt tratati cu un concentrat de factori de coagulare.
Se impune monitorizare clinica si biologica in cazul utilizarii antitrombinei concomitent cu heparina.
Antitrombina, o glicoproteina de 58 kD si cu 432 aminoacizi, apartine familiei serpinelor (inhibitori de serin proteaza). Este unul dintre cei mai importanti inhibitori naturali ai coagularii sanguine. Factorii inhibati cel mai puternic sunt trombina si factorul Xa, dar si factorii de activare de contact, sistemul intrinsec si complexul factor VIIa/factor tisular. Activitatea antitrombinei este mult accentuata de heparina, iar efectele anticoagulante ale heparinei depind de prezenta antitrombinei.Antitrombina contine doua zone functionale importante. Prima contine centrul reactiv si furnizeaza un loc de clivaj pentru proteinaze, cum este trombina, conditie necesara pentru formarea unui complex proteinaza-inhibitor stabil.
A doua este o zona care se leaga de glicozaminoglicani, responsabila de interactiunea cu heparina si substantele inrudite, care accelereaza inhibarea trombinei. Complexele enzimatice inhibitoare ale coagularii sunt inlaturate de catre sistemul reticuloendotelial.
Produsul a fost autorizat in Romania prin procedura nationala.
Leave a reply
Leave a reply