Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cer Guvernului suspendarea imediata a OUG 77 si 110/2011, referitoare la taxa clawback, si inceperea consultarilor pentru identificarea unei solutii viabile, in interesul pacientilor si al economiei romanesti.
âCeea ce avertizam acum doua luni, a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicata pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator). Impunerea acesteia va avea consecinte economice si sociale deosebit de graveâ, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
Potrivit reprezentantilor AMPGR, impunerea taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 va duce la disparitia totala de pe piata a unor medicamente si la insolventa companiilor producatoare de medicamente generice, majoritatea acestora avand importante unitati de productie in Romania. De asemenea, AMPGR avertizeaza faptul ca medicamentele accesibile, cum sunt cele pentru afectiunile cardiac, reumatice, respiratorii, dar si antibioticele, pot disparea de pe piata.
âColapsul financiar al producatorilor locali va duce la blocarea investitiilor proiectate pentru anul in curs si la restrangerea productiei de medicamente generice cu preturi accesibile, cu consecinte imediate in ceea ce priveste cresterea somajului si reducerea veniturilor la bugetul de statâ, se aata in comunicatul emis de AMPGR.
In acest context, APMGR solicita interventia imediata a noului Guvern al Romaniei, personal a domnului Prim Ministru Victor Ponta, pentru evitarea unei situatii dezastruoase atat pentru pacienti cat si pentru industria farmaceutica. Pana la identificarea unei solutii viabile, aplicarea OUG 77 si 110/2011 trebuie suspendata.
Leave a reply