Romania se afla printre ultimele tari privind accesul la servicii medicale al pacientilor cu scleroza multipla, conform ultimelor date cuprinse in barometrul de analiza a situatiei pacientilor cu scleroza multipla.
Potrivit barometrului, Romania ocupa locul 26 dintr-un total de 33 de tari europene, pe primele locuri situandu-se Germania, Islanda si Suedia.âOrice pacient diagnosticat cu scleroza multipla are nevoie de tratament imediat pentru ca impactul afectiunii asupra vietii pacientului si implicit asupra societatii este foarte mare. Scleroza multipla este cea mai invalidanta boala a adultului tanar. Toti pacientii au nevoie de tratament imediat, cu o eficienta crescuta si un grad de tolerabilitate mare pentru a le creste calitatea vietiiâ, a declarat prof. dr. Ovidiu Bajenaru, membru al Comitetului Stiintific Medical al Societatii de Scleroza Multipla din Romania.
In Romania sunt aproximativ 10.000 bolnavi de scleroza multipla, potrivitm specialistilor. Debutul bolii are loc in majoritatea cazurilor intre 20-40 de ani si afecteaza de trei ori mai mult femeile decat barbatii, iar la copii se intalneste rareori, in cazul celor cu varste cuprinse intre 12-18 ani.
,,Dintre toate criteriile analizate pentru realizarea barometrului, Romania s-a situat printre ultimele tari la doua capitole de importanta majora pentru pacientul cu scleroza multipla: accesul la tratamente disponibile in Romania si accesul la tratamente de ultima generatie, care deja sunt disponibile celorlalti pacienti europeni. In tara noastra 20% dintre pacientii diagnosticati cu scleroza multipla nu au accest la tratament si stau uneori mai mult de un an pe listele de asteptare. Pentru acestia nu exista o alta solutie pentru ca valoarea tratamentului necompensat necesar unui bolnav ajunge la 15.000 de euro anual. De asemenea, Romania se situeaza pe un loc codas si la capitolul accesului la terapii noi care sunt deja aprobate si utilizate in alte state europene. Lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost actualizata in ultimii 5 ani, ceea ce inseamna ca in tot acest timp pacientii romani nu au beneficiat de aceleasi drepturi la tratament ca ceilalti europeniâ, a spus Laurentiu Lazar, presedintele Societatii de Scleroza Multipla Romania.
In realizarea barometrului s-au luat in considerare 7 criterii: accesul pacientilor la tratamente si terapii, investitiile autoritatilor in cercetarea sclerozei multiple, impactul bolii asupra calitatii de angajat, implicarea persoanelor cu scleroza multipla in luarea deciziilor care le privesc, compensarea costurilor terapiei, colectarea datelor nationale privind pacientii cu scleroza multipla, accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie. Pentru fiecare dintre criterii s-a acordat un punctaj. Romania a inregistrat un total de 91 puncte dintr-un maxim de 225. Leave a reply
Leave a reply