Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer au lansat site-ul www.info-melanom.ro, portalul ce contine informatii, sfaturi, testimoniale si noutati despre prevenirea si depistarea melanomului malign.
Website-ul este dezvoltat cu sprijinul companiei Bristol- Myers Squibb si este ultima etapa a campaniei âUn viitor fara pata!â, initiativa de educare si informare cu privire la preventia si depistarea melanomului, demarata in luna mai.âPrin campania âUn viitor fara pata!â am dorit sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel ca am organizat actiuni speciale in toate centrele universitare importante din tara, cu ajutorul studentilor de la Medicina. I-am invatat pe tineri sa recunoasca din timp semnele melanomului si sa puna preventia pe primul locâ, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
Potrivit initiatorilor, in cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat despre aceasta initiativa si au primit informatii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testati dermatologic gratuit in cadrul evenimentelor desfasurate de organizatori in centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit bratari speciale pentru masurarea gradului de radiatii. De asemenea, a fost organizata o actiune de educare si testare a locuitorilor din Delta Dunarii, populatie cu risc crescut datorita expunerii prelungite la soare.
Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Incidenta melanomului malign variaza in Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an in tarile mediteraneene, la 12-20/100.000 pe an in tarile nordice si este in continua crestere. In Romania, incidenta a crescut in ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual.
Conform datelor recent publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2012, in Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de ingrijoratoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual (364 de decese in 2012 – 189 barbati si 175 femei). Leave a reply
Leave a reply