Pacientii ar putea sa plateasca pentru un medicament si de noua ori mai mult decat in prezent, din cauza noii scheme de compensare a medicamentelor, a declarat presedintele Camerei Federative a Medicilor, dr. Dan Peretianu.
Reprezentantii producatorilor de medicamente estimeaza ca peste 5,5 milioane de pacienti cu boli cronice vor plati, de la 1 aprilie, in medie cu 40% in plus pe medicamentele compensate, daca proiectul de contract cadru al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) va fi aprobat de guvern.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), data de 1 aprilie este una extrem de importanta pentru pacienti si pentru accesul lor la medicamente. "Guvernul, prin CNAS, doreste modificarea sistemului de compensare a medicamentelor, de la referentierea pe generic la cea pe clasa terapeutica. Astfel, Romania va face un pas inapoi, ajungand la nivelul tratamentului din urma cu 30 de ani", a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
Masura CNAS va afecta mai ales pacientii care sunt nevoiti sa ramana pe aceeasi schema de tratament si care vor fi obligati la o coplata pentru medicamentele prescrise pe reteta, mai spun reprezentantii ARPIM. Astfel, acesti pacienti vor plati in medie cu 40% mai mult pentru medicamente, contributia lor pentru achizitionarea medicamentelor compensate putand fi in anumite cazuri de noua ori mai mare decat in prezent. Patologiile cele mai afectate de masura CNAS vor fi, potrivit ARPIM, bolile cardiovasculare, afectiunile ulceroase si cele reumatismale.
Potrivit proiectului de contract cadru al CNAS, schema de compensare a medicamentelor ar urma sa fie schimbata, de la referentierea pe generic (denumire comuna internationala a substantei continuta de medicamente), la referentierea pe clasa terapeutica, ceea ce inseamna ca CNAS va compensa medicamentele cele mai ieftine medicamente dintr-o clasa terapeutica.
Leave a reply
Leave a reply