Potrivit directorului Cegedim, Petru Craciun, reducerea preturilor la medicamente nu numai ca nu a condus la cresterea consumului acestora la nivelul nevoilor de tratament, dar a diminuat accesul la tratament al pacientilor, iar acest lucru este relevat prin analiza evolutiei  pietei farmaceutice romanesti.

Tratamentul medicamentului in spiritul bunurilor de larg consum este eronata, in sensul in care un bolnav nu va utiliza mai multe medicamente decat are nevoie, chiar daca pretul acestora scade. In conditiile in care tratamentul medicamentos reprezinta in majoritatea cazurilor finalitatea actului medical, si nici tratamentul chirurgical nu se poate efectua fara anumite medicamente (exemplul heparinei recent mediatizat), selectia naturala practicata in prezent  pune in pericol viata si sanatatea pacientilor din ratiuni inguste, iar acesta este un fenomen grav si inacceptabil in raport cu standardele europene.
Termenele de plata prelungite impuse pietei  farmaceutice duc la cresterea datoriilor acumulate – nivelul actual estimat al datoriilor depaseste jumatate de milliard de euro – care vor trebui achitate mai devreme sau mai tarziu. In acest mod, datorita nevoii de finantare suplimentara, au crescut costurile de operare pe piata romaneasca, ridicand probleme tot mai numeroase tuturor companiilor implicate pe toate nivelele. In aceste conditii companiile farmaceutice producatoare sunt fortate sa-si optimizeze portofoliul de produse in favoarea celor mai profitabile, care de regula sunt mai scumpe,  iar pacientul roman risca astfel sa nu mai poata dispune tocmai de medicamentele mai ieftine.

 

Leave a reply