Nutritia fatului si alimentatia initiala postnatala (primele 6 – 8 saptamani) pot
influenta intreaga viata. Este unanim admis ca unele boli ale adultului
(HTA, ateroscleroza, obezitatea) isi au obarsia in aceasta perioada.
Prof. dr. Ilie CONSTANTIN, UMF „Victor Babes” Timisoara, Departamentul Neonatologie
Alimentatia la san
Beneficii pe termen scurt
– Ofera protectie imunologica si antimicrobiana
(primovaccinare)
– Scade incidenta si severitatea bolilor digestive
– Scade incidenta si severitatea bolilor respiratorii
si a otitei medii
– Scade incidenta infectiilor urinare, meningitei
si sepsisului
– Scade incidenta SIDS
– Scade incidenta bolilor alergice
– Alimentatia la san (alaptarea) = tehnica
inegalabila pentru administrarea SN
– Ajuta adaptarea digestiva la viata extrauterina
(tranzitia hemo/lactotrofa)
– Aport de factori nonnutritivi (ex. Hormoni,
factori de crestere)
– Aport de vitamine si enzime
– Faciliteaza si stabilizeaza legatura mama – copil
– Programeaza sanatatea pe termen lung
Beneficii pe termen lung
– Efecte asupra cresterii precoce (ipoteza CPA)
– Efecte asupra dezvoltarii neuro-motorii si
cognitive
– Efecte asupra metabolismului si homeostaziei
lipidice
– Efecte asupra metabolismului si homeostaziei
glucidice (DZ tip 1)
– Efect protector impotriva obezitatii
Efecte asupra cresterii precoce
– SINGHAL = ipoteza cresterii postnatale accelerate-
CPA (o crestere rapida in copilarie
programeaza sindromul metabolic)
– La prematurii alimentati cu diete
imbogatite vs. alaptare, CPA programeaza
rezistenta la insulina, inducand o crestere
mai rapida
– La varsta de 7 – 8 ani (cohorta Avon) copiii
alaptati au o concentratie serica mai mare de
IGF1 vs. cei alimentati cu formule (in timpul
alaptarii axa IGF1 este programata cu
valori scazute si in copilarie cu valori crescute)
Efecte asupra functiei
cardio-vasculare
– 1980 – Studiu comparativ randomizat LU
versus formula pentru prematuri, TA masurata
la 13 – 16 ani – media diastolica mai mare la cei
alimentati cu formula
– Metaanalize:
la normotensivi, alaptarea se asociaza cu valori
mai mici ale TA (similare cu restrictia de
sare si scaderea ponderala)
o scadere cu 2 mmHg a TAd la nivel
populational se asociaza cu o scadere cu 17% a
prevalentei HTA si cu 15% a accidentelor coronariene
– Patogenic – continutul scazut in sare al LU
asociat cu LC – PUFFA incorporati in membranele
celulelor endoteliale vasculare pot
scadea valorile TA.
Efecte asupra dezvoltarii
neuromotorii si cognitive
– Multe studii arata ca alaptarea se asociaza cu
o buna dezvoltare neurologica
– Metaanaliza Anderson et al.- copiii alaptati la
6 luni prezinta o crestere a functiei cognitive in
copilarie si in adolescenta (beneficiul este evident
pentru LBW cu o durata de alaptare mai lunga)
– Lucas et al. – vorbesc despre un QI la 7-8 ani
mai mare la prematurii alimentati natural
– Acest beneficiu se poate asocia cu continutul
crescut in DHA al LU cu rol important in dezvoltarea
creierului
– Esential = statusul socio-economic al mamei
este cel mai important factor subiectiv care
poate influenta rezultatele.
Leave a reply