ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente) aduce la cunostinta opiniei publice, pozitia sa in legatura cu proiectul de Ordin al Ministrului Sanatatii privind modificarea Ordinului 75/2009 care reglementeaza preturile medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala in Romania.

 Acest proiect a fost postat pentru dezbatere publica pe pagina de internet a Ministerului Sanatatii in data de 30.10.2009, iar comentariile ARPIM referitoare la potentiala crestere a preturilor medicamentelor generata de acesata modificare, sunt urmatoarele:

• Conform proiectului de Ordin, preturile nu vor creste pentru medicamentele existente in acest moment pe piata romaneasca, deoarece:

1. Metodologia de calcul care ia in considerare media celor mai mici 3 preturi s-ar putea adresa numai pentru medicamentele nou introduse pe piata.
2. Actualul proiect de act normativ doreste sa inghete pentru inca 12 luni preturile medicamentelor, la nivelul unei rate de schimb subevaluate (de 4 RON/EUR), contrar actualului OMS 75/2009 intrat in vigoare in luna aprilie 2009 si care impune actualizarea preturilor in luna noiembrie.

• ARPIM doreste crearea unui mecanism de calculare a preturilor sustenabil din punct de vedere economic, conform practicilor la nivel european, in special in contextul tentativei autoritatilor de adoptare a unui model de clawback.
ARPIM atrage atentia asupra faptului ca principala problema care ar putea afecta accesul pacientilor la medicamente pe termen scurt, este subfinantarea acuta a sistemului de sanatate. CNAS nu mai are resursele necesare sa mai plateasca nici macar medicamentele compensate eliberate dupa luna iunie 2009. Orice potentiala abatere a atentiei opiniei publice inspre o alta directie decat cea reala, risca sa conduca la amanarea rezolvarii situatiei financiare grave in care se gasesc astazi farmaciile, cu consecinte negative asupra pacientilor.
ARPIM intelege situatia economica actuala dificila si isi manifesta disponibilitatea de a discuta transparent cu toti factorii de decizie, pentru a identifica acele masuri si mecanisme sustenabile din punct de vedere economic, astfel incat sa se asigure accesul pacientilor la medicamentele de care acestia au nevoie.

Dan ZAHARESCU,
Director Executiv ARPIM

Leave a reply