România are sanse mici sa achizitioneze dozele de vaccin pandemic de care are nevoie urgent pentru a interveni in focarele din Iasi si Bucuresti, pentru ca a fost "arvunit din vara de catre toti cei care au dorit sa-l  cumpere,e foarte greu sa-l gasim", a declarat  prof. dr. Streinu Cercel secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

„In momentul de fata, Ministerul Sanatatii trebuie sa ia masuri suplimentare, in special in focarele existente, pentru a preveni raspândirea virusului. Vorbim, in aceste zile, despre un virus cu transmitere locala, destul de agresiv si care se poate raspândi cu repeziciune daca nu actionam adecvat”, a mai spus Cercel, adaugand si ca "… luam masuri concrete, inchidem focarele, acolo unde ele izbucnesc, incercam sa limitam raspândirea virusului. A fost discutata inclusiv masura privind limitarea masurilor publice, inclusiv mersul la teatru, cinematografe. Deocamadata nu este cazul, situatia este sub control din punct de vedere al contactilor, dar astea se cheama bariere epidemiologice".  

Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino este facut, fiind vorba de peste un milion de doze, dar care nu pot fi inca fi folosite, pentru ca testele se vor definitiva de-abia la sfârsitul lunii noiembrie. “Ele sunt facute, dar nu pot fi folosite, pentru ca nu am testele gata. Daca pun pe piata un vaccin care nu are aprobare si se intâmpla ceva, pot sa ma sinucid", a menÅ£ionat secretarul de stat al MS.

"Avem doua focare importante, in Iasi si Bucuresti, unde singura modalitate eficienta de interventie este prin vaccinare. Motiv pentru care, in cadrul sedintei a Consiliului de Gripa, am luat decizia de a gasi o modalitate prin care, daca vom gasi un milion de doze de vaccin pe piata externa, sa le achizitionam, pentru a putea tine sub control aceste focare. Dozele vor fi cumparate in regim de urgenta si se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din scolile si liceele celor doua orase unde exista focare, Iasi si Bucuresti. Vor fi vaccinati, prioritar, elevii de liceu, deoarece acestia prezinta, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de raspândire a virusului, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Conform declaratiilor specialistilor, rata de atac a imbolnavirilor cu A/H1N1 poate fi de 30%, la nivel mondial, iar rata de mortalitate in cazul acestor imbolnaviri poate ajunge la 2,5%.

 

Leave a reply