Ca urmare a articolului aparut in BMJ, semnat de Shun-Shin et al, cu privire la utilizarea inhibitorilor de neuraminidaza pentru tratamentul si preventia gripei la copii, Roche doreste sa faca urmatoarele precizari.Autoritatile de reglementare in domeniul sanitar din intreaga lume, cum ar fi CHMP/EMEA in Europa si FDA in Statele Unite au analizat datele din studiile clinice controlate si au aprobat Tamiflu pentru utilizare pediatrica, pe baza evaluarii beneficiilor terapiei fata de riscurile acesteia.
In cazul Tamiflu, exista date semnificative care demonstreaza ca medicamentul este eficient si bine tolerat, atunci cand este folosit pentru tratamentul si preventia gripei la copii.
Tratamentul gripei Datele din Sumarul Caracteristicilor Produsului, aprobat in Europa, arata ca la copii altfel sanatosi (sub 12 ani) care manifesta febra insotita de tuse sau guturai, tratamentul cu Tamiflu, inceput in timp de 48 de ore de la instalarea simptomelor, reduce semnificativ durata bolii cu 1.5 zile, comparativ cu placebo. Utilizarea oseltamivir reduce de asemenea incidenta otitei acute medii de la 26.5 % in grupul care a primit placebo la 16 % in cazul copiilor tratati cu oseltamivir. In cazul copiilor asmatici, durata bolii nu a fost redusa semnificativ la cei tratati cu oseltamivir, desi, pana in ziua a 6 de tratament, functia respiratorie s-a imbunanatit cu 10.8 % in cazul celor tratati cu Tamiflu, comparativ cu 4.7 % in cazul placebo.
Preventia gripei Mai mult decat atat, Sumarul Caracteristicilor Produsului aprobat in Marea Britanie mentioneaza ca, in cazul copiilor intre 1 si 12 ani, incidenta cazurilor de gripa confirmata clinic in laborator, s-a redus semnificativ de la 19 % in cazul grupului care nu a primit tratament de preventie, la 7 % in cazul grupului care a primit tratament de preventie. (ceea ce inseamna o reducere la 64.4 %). In cazul copiilor care nu au avut confirmarea pezentei virusului la initierea terapiei, incidenta cazurilor de gripa confirmate clinic in laborator s-a redus de la 21 % in grupul care nu a primit tratament de preventie la 4 % in grupul care a primit tratament (o scadere de 80.1 %).
In studiile clinice cu Tamiflu pentru tratarea gripei la copii, comparativ cu placebo, incidenta celor mai frecvente efecte adverse la copiii carora li s-a administrat Tamiflu a fost: dureri abdominale 5%, diaree 10% si varsaturi 15%; la copiii carora li s-a administrat placebo, incidenta efectelor adverse a fost: dureri abdominale 4%, diaree 11% si varsaturi 9%.
Tamiflu este recomandat de National Institute for Health and Clinical Excellence din Marea Britanie pentru tratamentul si preventia gripei sezoniere la copii cu risc, cu varsta peste 1 an.
Ca in cazul tuturor medicamentelor, medicii trebuie sa evalueze beneficiile clinice comparativ cu riscul aparitiei evenimentelor adverse la administrarea medicamentelor.
![](https://pharma-business.ro/wp-content/uploads/2013/04/pharma.png)
Leave a reply