La finele saptamanii trecute, Diabetologia, jurnal al EASD, a publicat online date din 4 studii referitoare la o posibila legatura între insulina glargin, insulina de tip analog cu durata lunga de actiune, si cancer (1).
Editorialul care însoteste aceste studii explica baza pentru aceasta posibila legatura si anume faptul ca anumite insuline de tip analog au o structura care le creste afinitatea pentru legarea la receptorul IGF-1 cunoscut a fi implicat în stimularea cresterii tumorale (2).
Novo Nordisk comercializeaza 3 insuline de tip analog: Levemir® (insulina detemir), insulina de tip analog cu durata lunga de actiune, NovoRapid® (insulina aspart), insulina de tip analog cu durata scurta de actiune, si NovoMix® 30 (insulina aspart bifazica), conform comunicatului companiei.
Pentru a evita speculatiile referitoare la posibilitatea ca insulinele de tip analog Novo Nordisk sa fie asociate cu o crestere a riscului de cancer, compania doreste sa sublinieze urmatoarele:
• În ultimii 20 de ani toate insulinele de tip analog Novo Nordisk au fost testate în ceea ce priveste legarea la receptorul IGF-1 în fazele initiale ale cercetarii. Doar insulinele pentru care raportul între legarea la receptorul insulinic si legarea la receptorul IGF-1 era similara, sau chiar mai buna comparativ cu insulinele umane. au fost acceptate pentru dezvoltarea ulterioara3.
• Studiile cu privire la legarea la receptori si cresterea celulara arata ca insulina aspart, insulina de tip analog prezenta in NovoRapid® si NovoMix® 30 are un profil de siguranta in vitro identic cu cel al insulinei umane (3,4).
• Studiile cu privire la legarea la receptori au aratat ca Levemir®, în comparatie cu insulina umana, are o afinitate relativa pentru receptorul IGF-1 egala sau chiar putin mai redusa decât pentru receptorul de insulina (4,5). Levemir® se diferentiaza astfel de insulina glargin. In comparatie cu insulina umana (4,5,6), s-a demonstrat, ca insulina glargin ca are o afinitate crescuta pentru receptorul IGF-1.
• Toate insulinele de tip analog Novo Nordisk comercializate au fost evaluate într-un numar mare de studii clinice randomizate, studii observationale si sunt în continuare monitorizate pentru orice semnale de siguranta, prin studii riguroase post-marketing de urmarire a sigurantei. Novo Nordisk, nu a identificat niciun risc de cancer pentru niciuna dintre cele trei insuline de tip analog.
• În ultimii 20 de ani, Novo Nordisk a descoperit si dezvoltat insuline de tip analog pentru a îmbunatati rata de succes a tratamentului pentru persoanele cu diabet zaharat. Studii clinice extensive au furnizat dovezi ca Levemir®, NovoRapid® si NovoMix® 30 prezinta avantaje clinice pentru multi pacienti cu diabet zaharat în comparatie cu insulinele umane.
Despre insulina si receptorii IGF-1
Insulina se poate lega de 2 receptori diferiti: receptorul insulinic si receptorul IGF-1 (insulin-like growth factor-1). Primul determina reducerea glicemiei, în timp ce al 2-lea induce proliferarea celulara. Insulina se leaga mai puternic (mai mult de 500 de ori) la receptorul insulinic decât la receptorul IGF-1. Daca profilul de legare la receptori este schimbat nefavorabil datorita modificarilor la nivelul moleculei de insulina de tip analog, poate creste riscul de proliferare celulara prin intermendiul receptorului IGF-1.
Referinte:
1. www.diabetologia-journal.org/
2. Baserga R, Peruzzi F, Reiss K (2003): The IGF-1 receptor in cancer biology. Int J Cancer 107: 873-877
3. Gammeltoft S, Hansen BF, Dideriksen L, Lindholm A, Schäffer L, Trüb T, Dayan A, Kurtzhals P (1999): Insulin aspart, a novel rapid-acting human insulin analogue. Exp Opin Invest Drugs 8 (9): 1431-1442
4. Kurtzhals P, Schäffer L, Sørensen A, Kristensen C, Jonassen I, Schmid C, Trüb T (2000): Correlations of receptor binding and metabolic and mitogenic potenticies of insulin analogs designed for clinical use. Diabetes 49: 999-1005
5. Center for Drug Evaluation and Research, FDA. Application number 21-536: Pharmacology review of insulin detemir
6. Shukla A, Grisouard J, Ehemann V, Hermani A, Ensmann H, Mayer D (2009) Analysis of signalling pathways related to cell proliferation stimulated by insulin analogs in human mammary epithelial cell lines. Endocrine- Related Cancer 16: 429-441
Leave a reply