Producerea unui vaccin pentru prevenirea imbolnavirii de gripa porcina la Institutul Cantacuzino din Bucuresti ar putea demara din iarna, dupa ce marii producatori internationali vor stabili formula finala virusului cu tulpina porcina, sustine dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS in Romania.

„S-a gasit tulpina virusului, ea este de tip A/H1N1, insa se fac in continuare cercetari in laboratoarele marilor producatori de vaccinuri pentru ca nu se stie daca virusul va ramane sub aceasta forma. In plus, tulpina virusului nu determina si comportamentul sau. Prin comportament se intelege cat de agresiv este acest virus”, a spus coordonatorul OMS pentru Romania, dr. Victor Olsavszky.

Potrivit OMS, in SUA s-a inregistrat un comportament ce a generat forme mai usoare de boala, la fel ca si in tarile europene, in timp ce in Mexic virusul a avut un comportament agresiv. „In discutiile de ieri ale OMS cu marii producatori s-a cerut gasirea unei formule de vaccin cat de repede posibil, pentru a se putea trece la producerea lui”, a mai spus dr. Victor Olsavszky. El a adaugat ca dupa ce marii producatori vor avea un vaccin, se va prezenta formula acestuia si catre alte laboratoare. „Probabil ca dupa cel putin 4-6 luni, cand vom avea deja un vaccin, se va trece la producerea lui si la Institutul Cantacuzino, daca va mai fi nevoie. Urmeaza perioada de vara, care nu este sezon gripal si este posibil ca virusul sa moara”, a mai spus dr. Olsavszky.

De asemenea, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a precizat ca in momentul de fata tratamentul cu antivirale care se administreaza in toata lumea celor bolnavi de gripa cu tulpina porcina este eficient. „Acest virus este periculos pentru ca nu exista imunitate la el. Orice persoana care intra in contact cu virusul face o forma mai usoara sau mai severa a bolii. De aceea se lucreaza in ritm alert la un vaccin profilactic”, a mai spus dr. Streinu Cercel.

Chiar daca laboratoarele lucreaza la capacitate maxima, un vaccin nu va fi gata inainte de luna septembrie, a avertizat Anne Schuchat, responsabil din centrul federal pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC), audiata in Comisia pentru securitate interna din Senatul SUA. Ministerul Sanatatii recomanda persoanelor care prezinta semne de gripa si care au calatorit in ultima perioada in zonele afectate (SUA – California, Texas, Kansas, Ontario – si  Mexic) sa se prezinte la medic si sa evite automedicatia. Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat miercuri seara nivelul alertei pandemice la 5, o faza care precede nivelul maxim si care arata ca „pandemia este iminenta”. (NewsIn)

Leave a reply