Cazurile de gripa porcina confirmate in Europa sunt cazuri importate si nu sunt semnificative pentru declansarea unei epidemii in tarile europene, a declarat marti directorul Institului de Boli Infectioase „Matei Bals”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel

„Nu a fost dovedita transmiterea interumana pe teritoriul Europei, asa cum s-a dovedit ca s-a intamplat in Mexic, si nu putem vorbi despre o epidemie. Virulenta virusului nu este foarte mare, el inca nu s-a stabilizat si este posibil sa dispara in foarte scurt timp, mai ales ca nu suntem in sezon gripal, iar virusii respecta, in general, o anumita sezonalitate”, a explicat prof. dr.  Streinu-Cercel.

Dupa primele analize ale cazurilor confirmate in Mexic, SUA si Canada, rata de atac a virusului gripal cu tulpina porcina este mica, avand in vedere numarul de cazuri raportat la populatia din jurul focarelor de infectie din cele trei tari, a mai spus dr. Streinu-Cercel, citat de NewsIn. Directorul Institutului "Matei Bals" sustine ca Romania este pregatita sa gestioneze un eventual focar de gripa porcina, intrucat are un sistem de preventie a bolilor infectioase care monitorizeaza cu atentie, incepand de luni, evenimentele legate de acest subiect.

„In cazul in care ar aparea si la noi suspiciuni si ulterior cazuri confirmate de gripa porcina, pacientii vor fi izolati si tratati la terapie intensiva si ventilati mecanic”, a precizat dr. Streinu-Cercel. Specialistii in boli infectioase recomanda persoanelor care vin din zonele afectate si care in interval de sase-sapte zile de la intrarea in tara manifesta febra mare, tuse seaca, dureri musculare si articulare, sa se prezinte imediat la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala.

Persoanele suspecte de imbolnavirea cu gripa porcina vor fi internate la Spitalul de Boli Infectioase Matei Bals si se vor lua masurile de izolare, a anuntat, luni, Ministerul Sanatatii.

Leave a reply