Un studiu efectuat pe un lot de 23.995 femei din Japonia a demonstrat ca durata somnului influenteaza aparitia tumorilor mamare. Astfel, femeile care dorm mai putin de 7 ore pe noapte au un risc mai mare de cancer mamar, decat cele care respectau aceasta durata de somn.
Melatonina, hormonul secretat de glanda pineala, se stie ca are un rol in asocierea dintre durata somnului si tumora mamara. Melatonina controleaza sinteza si secretia hormonilor sexuali, favorizand eliberarea hormonului de eliberare de gonadotropina.
Cercetatorii de la Tohoku University, Japonia, sunt cei care au verificat existenta unei legaturi intre durata somnului si carcinomul mamar, rezultatele studiului fiind publicate in British Journal of Cancer, 2008. Astfel, studiul a relevat asocierea inversa intre durata somnului si acest tip de cancer, subiectii, care au avut o durata a somnului de 6 ore/noapte sau dormeau in timpul zilei, prezentau un risc semnificativ mai mare aparitie a cancerului la san.
Este cunoscut faptul ca o durata redusa de somn se traduce printr-o productie nocturna redusa de melatonina, ale carei niveluri sunt implicate in cresterea riscului de cancer mamar.Melatonina poate avea efect inhibitor asupra functiei gonadice, cuprinzand sinteza si secretia hormonilor sexuali, favorizand eliberarea gonadotropinelor; totodata melatonina exercita un efect antiproliferativ asupra liniilor celulare tumorale.
Leave a reply
Leave a reply