Societatea Nationala de Medicina Familiei/Medicina Generala (SNMF) si Patronatul National al Medicilor de Familie din Romania (PNMF) au luat la cunostinta cu Ingrijorare despre fondurile alocate asistentei medicale primare prevazute In proiectul de buget pe anul 2009. Am constatat cu surprindere ca, desi pentru anul 2009 nu sunt prevazute modificari semnificative ale FNUASS, fondul alocat asistentei medicale primare este diminuat cu 40,69% fata de anul 2008, reducerea fiind cea mai drastica, neegalata de nici un alt sector din sanatate sau de un alt capitol prevazut in buget.
Pentru anul 2008 fondurile alocate asistentei medicale primare au reprezentat 9% din cota FNUASS pentru serviciile medicale. Proiectul de buget pentru 2009 prevede doar 5,4%, pentru asistenta medicala primara, cu toate ca In programul de guvernare al PSD s-a prevazut pentru asistenta medicala primara un procent de 10-12% iar PDL a prevazut cresterea veniturilor personalului medical, ambele formatiuni prevazând un procent de 6% din PIB pentru sanatate.
Pe plan european medicina de familie beneficiaza de 12-15% din bugetele sanatatii. O finantare a asistentei medicale primare de 5,4% Inseamna colapsul bazei piramidei sistemului de sanatate. Mai mult, prevederile pentru 2010, 2011 nu dau sanse nici macar norocosilor care vor supravietui In 2009.
In acest sens dorim sa facem urmatoarele precizari:
- Medicina de familie este segmentul de baza si de prim impact pentru sanatatea Intregii populatii. In cabinetele medicilor de familie se acorda minimum 50.000.000 de consultatii pe an.
- In toata lumea, dezvoltarea medicinii de familie s-a dovedit singura solutie viabila si eficienta pentru protectia populatiei si asigurarea serviciilor medicale de baza. A distruge medicina de familie Inseamna sa distrugi sistemul de sanatate, ceea ce nici o societate nu-si poate permite.
- Medicul de familie este medicul de prim contact si este alaturi de pacientul sau In toate aspectele vietii acestuia, de la nastere la casatorie, de la botez si pâna la deces – omul sanatos, omul bolnav, omul care are nevoie de consiliere.
- 80% din consultatiile cronicilor si din retetele compensate acordate populatiei sunt efectuate de catre medicii de familie.
- Vaccinarile, urmarirea riscului de boala sunt aspecte ale preventiei care apartin tot medicului de familie.
- Urmarirea gravidei, a sugarului, supravegherea dezvoltarii copilului, urgentele minore, supravegherea epidemiologica (hepatite, TBC, gripa etc) sunt efectuate tot la nivelul cabinetelor noastre.
- Medicina de familie este o specialitate extrem de vasta, care implica In afara serviciilor medicale curative si medicina omului sanatos, promovarea sanatatii, medicina comunitara, profilaxia bolilor cu impact major asupra sanatatii populatiei, aplicarea programelor nationale de sanatate, precum si o relatie speciala, de lunga durata cu pacientii nostri.
- Medicul de familie este cel care a Intocmit sau a contribuit esential la registrul national de boli cronice, de diabet, programele nationale de preventie, distribuirea laptelui praf, monitorizarea gravidei. Acestea sunt aspecte mai putin spectaculoase si nu apar In titlurile din mass media.
- Medicii de familie reprezinta mai mult de un sfert din medicii tarii. Alaturi de ei lucreaza, si sunt platiti din aceleasi fonduri circa 20.000 de asistenti medicali. Colapsul cabinetelor Inseamna si afectarea Intregului personal al cabinetelor medicale de medicina de familie.
- Cabinetele de medicina de familie sunt unitati sanitare private. Exista o confuzie Intretinuta Intre veniturile acestor unitati sanitare si venitul medicului titular, care evident nu sunt unul si acelasi lucru. Mai mult, venitul cabinetului nu este similar salariului medicilor din sistemul bugetar. Din venitul unui cabinet, medicului titular ii revin cel mult 25-30% din venitul cabinetului.
Un cabinet de medicina de familie cu o structura echilibrata de pacienti si care are Inscrisi pe liste 1500 de asigurati (media pe tara) are un venit mediu In 2008, de 6000 lei din plata per capita si un venit mediu de 1000 lei din Incasarile per serviciu, la valorile punctelor corespunzatoare foii de buget din anul 2008. Pentru buna functionare a cabinetului, sunt necesare cheltuieli In medie de 5000 lei. Rezulta un venit brut de 2000 lei, din care trebuie platite cheltuielile de asigurari sociale, contributia la FNUASS si impozitul pe venit. Ramâne un venit net lunar de 1200 lei pentru anul 2008. Â
In conditiile In care bugetul FNUASS pentru anul 2009 este aproximativ egal cu cel din 2008, in conditiile unui an de austeritate, intelegem stagnarea finantarii asistentei medicale primare ca si in celelalte segmente. Asta nu inseamna ca austeritatea sa se resimta cu preponderenta In medicina de familie In conditiile In care la unele subcapitole creste procentul alocat cu pâna la 40%, iar la celelalte scaderea este cuprinsa Intre 5% si maximum 13%.
De aceea SNMF si PNMF solicita pastrarea cel putin a aceleiasi foi de buget pentru medicina de familie si In anul 2009, In scopul continuarii functionarii si dezvoltarii asistentei medicale primare si de asemenea cu scopul prevenirii falimentarii cabinetelor medicale cu mai putin de 1500 de asigurati Inscrisi, adica jumatate din cabinetele medicale din tara, fapt care ar putea duce la blocarea sistemului sanitar.
Diminuarea bugetului cu 40% va duce la diminuarea venitului cabinetului cu un procent similar, si va ajunge sub valoarea cheltuielilor necesare, In conditiile In care costurile mentionate ar ramâne constante. Este ilegal sa micsoram salariile angajatilor, iar cheltuielile sunt In buna parte neinfluentabile (utilitati, tipizate, dezinfectanti, caldura, energie electrica, telefoane, medicamente pentru urgente). Chiar cu o reducere drastica a cheltuielilor, se va ajunge la inchiderea a unui procent de 40-50% din cabinetele de medicina de familie. Medicii si asistentele vor alege un alt drum, usor de prevazut.
Asta Inseamna Insa si o deteriorare grava a sistemului de sanatate si asa fragil, Inseamna ca o buna parte a populatiei va ramâne fara serviciile medicale de baza.
Presedinte Societatea Nationala de Medicina de Familie
Dr. Rodica Narcisa Tanasescu
Presedinte Patronatul National al Medicilor de Familie
Dr. Doina Mihaila
INFOCOMPANII
3. Ozone Laboratories Romania anunta o crestere de 19 % a cifrei de afaceri in 2008
Ozone Laboratories Romania ("Ozone") a realizat o cifra de afaceri de 35.1 milioane euro in 2008, reprezentand o crestere de 19% (36% RON) datorata lansarii de noi produse si functionalitatii modelului sau de business.
Ozone Laboratories Romania a facut publice rezultatele financiare neauditate pe 2008, anuntand o cifra de afaceri de 35.1 milioane euro in 2008, ceea ce reprezinta o crestere de 19% (36% exprimata in RON) fata de cifra de afaceri realizata in 2007, cand compania a raportat o cifra de afaceri de 29.5 milioane euro.
Aceasta crestere s-a datorat atat extinderii portofoliului de produse cat si eficientei dovedite de modelul sau de business si strategiei de dezvoltare. Ozone a lansat o serie de produse noi in 2008: Trachisept si Aqua Maris pe segmentul OTC, si Alozur, Zitrocin si Indapamid Ozone pe segmentul Rx, in acelasi timp extinzand liniile sale de produse precum Cara, Extremvit si Entran.
De asemenea, compania si-a dezvoltat parteneriatele atat pe partea de productie cat si pe partea de distributie si a continuat planul de restructurare organizationala inceput in anul 2006.
Tot in anul 2008 Ozone a decis sa intre cu un portofoliu selectat pe segmentul mass market (hypermarketuri, supermarketuri, retele de benzinarii) pentru a fi cat mai aproape de consumatori.
Rezultatele financiare consolidate neauditate pentru Ozone Laboratories Group arata o crestere de 44% pentru 2008, cu o cifra de afaceri de 77 milioane euro fata de 53.5 milioane euro realizate in 2007. Pentru toate pietele relevante in care Ozone isi desfasoara activitatea, cresterea procentuala a vanzarilor realizate in 2008 a fost de 2 cifre.
"Cifrele pe 2008 demonstreaza stabilitatea modelului de business Ozone si eficacitatea implementarii acestuia. Aceste rezultate vin sa confirme obiectivele financiare si structurale setate pentru 2008 in contextul provocarilor deosebite din piata. Am urmarit cu strictete planul de dezvoltare organizationala propus pentru 2008, iar rezultatele obtinute arata ca Ozone devine un jucator important pe piata farmaceutica pe ambele segmente OTC si RX", a declarat Christopher Henwood, CEO al Ozone Laboratories Grou
Leave a reply
Leave a reply