Ministerul Sanatatii Publice desfasoara, in perioada 8 octombrie – decembrie 2008, campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei, pentru sezonul 2008 – 2009, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.
Campania are ca scop vaccinarea gripala gratuita a persoanelor considerate la risc, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Grupele de populatie "tinta" pentru programele speciale de vaccinare sunt reprezentate de:
a) persoane cu risc crescut de complicatii – persoanele cu varste de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie), persoanele infectate HIV, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina;
b) medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statii de salvare), salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica.
Pentru sezonul 2008 – 2009, MSP a achizit ionat 3,1 milioane doze vaccin gripal, exclusiv in forma de prezentare monodoza, ceea ce este o noutate fata de anii anteriori, cand s-au inregistrat dificultati si pierderi in utilizarea flacoanelor multidoza.
Din aceasta cantitate, mai mult de jumatate, adica 1,6 milioane doze, reprezinta vaccin antivaccinarea gripal produs de Institutul National Cantacuzino. In acest moment, cele 1,6 milioane de doze produse de Institutul Cantacuzino au fost livrate la sediul Companiei Nationale Unifarm SA, iar repartizarea catre autoritatile de Sanatate Publica judetene a inceput de la finele lui septembrie 2008.
Cantitatea de 1,5 milioane doze a fost achizitionata din import, de la doua firme farmaceutice. Aceasta cantitate va fi livrata pana la 15 octombrie 2008.
Intreaga cantitate de vaccin a costat 33,72 mili oane lei, din care 16,48 milioane s-au platit pentru vaccinul de la Institutul Cantacuzino. Prin vaccinarea a 3,1 milioane de persoane se acopera aproximativ 17% din populatia rezidenta in tara si aproximativ 81,5% din persoanele expuse riscului de a face gripa sau complicatii. Aceasta proportie se inscrie in limitele recomandate de OMS.
Experienta anilor trecuti a demonstrat ca nu se prezinta la vaccinare toata populatia la risc, ca urmare, anul acesta, s-au achizitionat 3,1 milioane de doze de vaccin.
Vaccinarea efectiva a populatiei la risc va incepe din 8 octombrie.
Deoarece MSP a achizitionat vaccinul gripal inainte de inceperea campaniei de vaccinare, fara a exista riscul de intarzieri in livrarea catre ASP judetene si medicii de familie, in acest an nu mai este necesara stabilirea unui calendar de vaccinare similar cu anii anteriori.
Medicii de familie vor stabili programarea la vaccinarea antigripala a persoanelor care se inscriu in grupele de risc de pe lista proprie, astfel incat sa nu existe supraaglomerarea cabinetelor.
In acest an, vaccinul gripal contine trei tulpini noi, selectate pe baza recomandarilor specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in functie de tulpinile care se estimeaza ca vor circula in sezonul 2008-2009 in emisfera nordica, deci inclusiv in Romania.
MSP linisteste opinia publica, subliniind ca schimbarea celor 3 tulpini din vaccinul recomandat in acest sezon nu este un motiv de alarma, ci un motiv suplimentar de a ne vaccina si in acest an. Vaccinul achizitionat de MSP se distribuie gratuit numai catre medicii de familie si institutiile de ocrotire.
Totodata, MSP recomanda vaccinarea antigripala si pentru persoanele sanatoase, care nu se incadreaza in grupele populationale la risc.
Leave a reply
Leave a reply