Pacientii adulti diagnosticati cu infectie cu virusul HIV 1, care au dezvoltat rezistenta la tratament antiretroviral, au acum la dispozitie un nou inhibitor de proteaza (IP), Aptivus (substanta activa: tipranavir).
Aptivus®, primul inhibitor non-peptidic de proteaza, demonstreaza o activitate antivirala foarte buna impotriva virusurilor care au aratat o vulnerabilitate scazuta fata de alte medicamente de tip IP disponibile pe piata.
Este aprobat pentru tratamentul antiretroviral combinat al adultilor infectati cu HIV care au fost expusi indelung la tratamente cu inhibitori de proteaza si la care au devenit rezistenti.
La 4 octombrie 2007, Agentia Americana pentru Alimentatie si Medicamente (FDA) a acordat aprobarea traditionala pentru acest antiretroviral.
Pe baza datelor disponibile obtinute din studii clinice si in vitro, Aptivus este activ impotriva majoritatii tulpinilor HIV-1 care sunt rezistente la inhibitorii de proteaza disponibili spre comercializare.
Conform statisticilor Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/ SIDA, in Romania, la sfarsitul lunii iunie 2008, erau inregistrati 7719 pacienti infectati cu virusul HIV, dintre care ponderea cea mai mare o au cei cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani.
Compania Boehringer Ingelheim a pus anterior la dispozitia pacientilor din Romania, printr-o donatie sustinuta doi ani, acest medicament.   Â
Studiile pilot derulate (RESIST I si II) au demonstrat superioritatea acestui produs intr-o gama mai larga de indicatori de eficacitate, la nivelul unui grup comparativ de PI in combinatie cu ritonavir. Ratele de raspuns la tratamentul de peste 156 saptamani au fost de aproape trei ori mai ridicate la pacientii tratati cu Aptivus® decat la grupul de referinta (20,9% fata de 7,5%).
Datele demonstreaza ca Aptivus® permite pacientilor cu rezistenta la tratament sa obtina si sa mentina incarcaturi virale nedetectabile, ceea ce reprezinta unul dintre cele mai importante obiective ale terapiei.
Obtinerea de incarcaturi virale nedetectabile s-a dovedit a fi, in cursul mai multor studii, un factor important in prelungirea duratei de supravietuire si in reducerea riscului de imbolnavire de SIDA sau de deces cu peste 80% la pacienti infectati cu HIV care au dezvoltat rezistenta la terapii si clase multiple de tratament.
Leave a reply
Leave a reply