Programele nationale de sanatate – actiuni realizate in scopul evaluarii, prevenirii si tratarii bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei – pot fi finantate inclusiv din donatii si sponsorizari, potrivit unei hotarari adoptate de guvern.
Pana acum, aceste programe puteau fi finantate din bugetul de stat, din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii si din Fondul de asigurari sociale de sanatate.

Hotararea aprobata de Guvern face referire si la pretul medicamentelor, materialelor sanitare si dispozitivelor medicale, eliberate, prin farmaciile cu circuit deschis care au contract cu casele de asigurari de sanatate, pacientilor cuprinsi în cadrul programelor nationale de sanatate. Astfel, toate acestea vor fi suportate la nivelul pretului de decontare aprobat prin ordin al ministrului Sanatatii, respectiv pretul de vanzare cu amanuntul maximal cu TVA inclus, reprezentand tariful maximal stabilit. Prescrierea medicamentelor in ambulatoriu se face utilizand denumirea comerciala.

Hotararea mai prevede ca medicamentele, materialele sanitare si dispozitivele medicale utilizate în unitatile medicale cu paturi, pe durata spitalizarii, pot fi achizitionate de pacientii cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate la un pret care nu poate depasi pretul de decontare aprobat prin ordin al ministrului Sanatatii.

Sumele necesare testelor de automonitorizare a glicemiei bolnavilor cu diabet zaharat, dependenti de insulina, se asigura prin transferuri din veniturile Ministerului Sanatatii catre bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate. Farmaciile cu circuit deschis sunt obligate sa elibereze testele la pretul de decontare aprobat prin ordin al ministrului Sanatatii. Potrivit NewsIn, hotararea de guvern mai prevede ca testele achizitionate de autoritatile de sanatate publica si unitatile sanitare pot fi eliberate, pana la epuizarea stocurilor, prin farmaciile cu circuit inchis care apartin unitatilor sanitare respective.

Leave a reply