Raportul tehnic al Comisiei Europene privind evaluarea luptei anticoruptie din Romania atrage atentia ca autoritatile din domenii precum sanatatea sau educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie.

„Autoritatile din unele dintre sectoarele susceptibile de coruptie in mod traditional, cum ar fi sanatatea si educatia, demonstreaza ca sunt prea putin constiente de amploarea problemei”, spune raportul tehnic obtinut de NewsIn.

„Autoritatile din domenii precum sanatatea sau educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie. Comisiile de disciplina care exista sunt rareori folosite, spun aceste autoritati, invocand numerul foarte reduse de masuri disciplinare ce au fost luate si de sanctiuni minime ce au fost aplicate. Cu toate acestea, informatiile din societatea civila sugereaza ca coruptia este o practica obisnuita si ca nu e probabil ca vreo parte implicata intr-o tranzactie de coruptie sa se planga de acest lucru. De exemplu, un studiu pilot al Initiativei pentru Universitati Curate arata ca universitatile au un grad ridicat de autonomie si puteri administrative discretionare datorita lipsei de transparenta si a mecanismelor de responsabilizare autentica, cum ar fi evaluarile studentilor si comisiile de etica”, subliniaza raportul tehnic, ce sta la baza raportului pe justitie prezentat miercuri de Comisia Europeana.

Aceste observatii sunt cuprinse la capitolul consacrat obiectivului nr. 4 pe care il avea de indeplinit Romania, cel referitor la adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.Raportul tehnic sta la baza raportului final ce va fi publicat miercuri in jurul orei 14.00 ora Romaniei dupa votul din Colegiul Comisarilor, unde ar mai putea suferi modificari.

Leave a reply