Colectivul de Hematologie â Fundeni a marcat in luna mai realizarea primelor 100 de transplanturi de celule hematopoietice (TCSH) in Institutul Clinic Fundeni.
Primele doua transplanturi s-au facut in anii â80, iar la sfarsitul anilor â90 s-au inceput demersurile pentru realizarea unui centru modern de TCSH la Spitalul Fundeni, care a devenit operativ la sfarsitul anului 2000.
In anul 2007 s-au efectuat 36 de transplanturi, cel mai mare numar de proceduri efectuate in vreunul dintre centrele similare din tara. S-au efectuat atat autotransplanturi cat si transplanturi allogenice (cu grefe recoltate de la donatori familiali genoidentici). Efectuarea allotranspalnturilor a fost posibila in urma colaborarilor cu laboratoarele de biologie moleculara din Institutul clinic Fundeni (pentru testarea HLA) si din Institutul de Medicina Legala (pentru testarea himerisului).
Din cele 100 de transplanturi efectuate pana in prezent, 85 au fost autogrefe si 15 allogenice. Procedurile au fost aplicate la 81 de pacienti adulti si la 19 copii. Pentru anul 2008 colectivul Clinicii si-a propus un numar de 40 de transplanturi.
In prezent, in Europa, cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice este de 200 â 400 proceduri la 10 milioane de locuitori.
Activitatea Centrului de transplant de celule stem hematopoietice Fundeni este coordonata de prof. dr. Constantin Arion (seful Clinicii de Pediatrie) si de prof.dr. Dan Colita (seful Clinicii de Hematologie).Echipa este formata din 14 cadre superioare, medici si biologi si 24 de asistente, infirmiere si ingrijitoare. Echipa de medici si asistente a beneficiat de stagii de formare si perfectionare in Germania si Italia si lucreaza dupa protocoale moderne, multe dintre ele avizate de expertii din strainatate.
Leave a reply
Leave a reply