Medicii rezidenti ar putea efectua mai multe garzi, platite din bugetul de stat, pentru a castiga, astfel, mai multi bani in afara salariului de baza, a declarat, pentru Newsin, vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vlad Tica.

Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania au propus, ca strategie pentru oprirea migrarii medicilor in strainatate, finantarea garzilor rezidentilor din bugetul de stat, si nu din fondurile proprii ale unitatilor sanitare. „S-a propus alocarea unor sume mult mai mari decat cele de care dispun spitalele, astfel incat medicii rezidenti sa poata efectua mai multe garzi si sa obtina venituri mai mari”, a precizat Vlad Tica.

Conform datelor furnizate de ministerul Sanatatii, salariul de baza al unui medic rezident este, in primul an de activitate, intre 970 si 1.000 de lei. O alta masura pentru stoparea migrarii medicilor este, potrivit vicepresedintelui CMR, dotarea spitalelor cu aparatura performanta. „Este o masura aplicata mai ales in cazul medicinei de urgenta, domeniu in care s-au achizitionat ambulante si aparatura specifica de ultima generatie. Medicii au acum alte conditii de munca, mediul in care lucreaza fiind unul la standardele europene. Conditiile de munca au fost printre principalii factori care i-au determinat pe medici sa plece”, a explicat Vlad Tica.

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, precizeaza ca, in cadrul examenului de rezidentiat din luna iunie, vor fi scoase la concurs,pentru medicina de urgenta, 33 de posturi, prin ocuparea carora ar putea fi acoperit o parte din deficitul de medici pe aceasta specializare. „Majoritatea posturilor sunt in zonele unde exista criza de medici, cum ar fi Moldova si sudul tarii. Am oferit doar 33 de posturi si pentru ca am luat in calcul si capacitatea de pregatire pe care o pot oferi posturile. Nu sunt suficient de multi specialisti care sa ii pregateasca pe rezindenti acolo unde acestia ar urma sa activeze”, spune subsecretarul de stat.

In 2008, concursul national de intrare in rezidentiat pe post in medicina, medicina dentara si farmacie va avea loc pe 22 iunie, ultima zi de inscriere fiind 27 mai. Candiatii se pot inscrie la concurs la sediul Autoritatii de sanatate publica judeteana pe teritoriul careia se afla posturile. Caietele de concurs contin 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. In cazul obtinerii unui punctaj egal, departajarea candidatilor se face in functie de raspunsurile corecte date la intrebarea considerata cu grad de dificultate cel mai mare.

Candidatii care au obtinut punctajul maxim posibil vor fi departajati prin sustinerea unei probe suplimentare. Aceasta proba consta din 100 de intrebari, alcatuite cu 24 de ore inainte de sustinerea probei, intr-un sediu securizat. Proba suplimentara va avea loc pe 28 iunie, in centrul universitar in care s-a desfasurat concursul. Punctajul minim de promovare a examenului de rezidentiat reprezinta 65 la suta din punctajul maxim al celor 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Taxa de concurs este 275 de lei si se plateste in contul IBAN al Centrului National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, deschis la Trezoreria sector 2 din Bucuresti.

Leave a reply