Conform Planului European de Supraveghere a Gripei (EISS) si al Centrului European de Preventie si Control al Bolilor (ECDC) gripa a ajuns in Europa. Avertizarea celor doua organizatii vine in urma unui val de cazuri de gripa confirmate in laborator in mai multe tari din Europa.
Saptamana trecuta, 13 tari din Europa (Austria, Bulgaria, Elvetia, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ungaria, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Slovenia si Spania) au raportat incidenta in crestere a cazurilor de gripa. Daca virusul gripal va avea aceeasi evolutie ca si in anii trecuti, este foarte posibil ca, in urmatoarele saptamani, acesta sa migreze in estul si nordul Europei.
Reprezentantii Centrului European de Preventie si Control al Bolilor estimeaza ca in fiecare an, in Europa se inregistraza intre 40.000 si 220.000 de decese cauzate de gripa, in functie de severitatea virusului gripal. Anul acesta, gripa a fost cauzata predominant de un nou virus gripal de tip A (H1), care, de obicei, este asociat cu epidemii usoare. In ultimii 15 ani rata infectiilor cu H1 a fost mai crescuta in randul copiilor, dar pana acum, in acest sezon rece, gripa s-a manifestat printr-o rata crescuta a infectiilor in randul populatiei active din 4 tari (Anglia, Elvetia, Irlanda si Spania).
Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii din februarie 2007 aceasta tulpina noua a inlocuit tulpina veche H1 in compozitia vaccinului antigripal destinat acestui sezon, pentru a oferi o mai buna protectie. Presedintele EISS, Profesorul Koos van der Velden explica, „In mod normal peste 70% din consultatiile medicale in cazurile de gripa sunt acordate copiilor sub 14 ani. Insa, anul acesta serviciile de sanatate ar trebui sa se astepte la o crestere a numarului consultatiilor medicale, nu numai din partea parintiilor ingrijorati dar si a populatiei active”.
Este foarte important ca populatia sa ia masuri impotriva raspandirii virusului:
-Evitarea cat mai mult posibil a contactului direct cu persoane afectate de gripa ;
-Sunt recomandate masuri minime de igiena cum ar fi spalarea mainilor cat mai des;
-Populatia aflata la risc (persoanele in varsta, persoanele cu boli cornice cum sunt afectiunile cardiace sau pulmonare, persoanele cu imunitate scazuta) ar trebui sa se vaccineze antigripal in cazul in care nu au facut-o pana acum;
-Alte masuri includ tratamentul cu medicamente antivirale, care se administreza conform protocoalelor nationale, pentru a preveni infectiile si pentru a reduce durata si severitatea simptomelor bolii.
Leave a reply
Leave a reply