In numarul trecut am supus atentiei faptul ca in primavara acestui an s-a votat legea nr.118, privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara si alternativa. Lege care a fost contestata inca de la inceput pentru posibilitatea pe care o da imposturii. Am prezentat opinia prof. dr V. Astarastoaie – secretar general al Colegiului Medicilor din Romania, a dr. Rodica Tanasescu – Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, precum si pozitia CNAS. Pentru ca raspunsul Ministerului Sanatatii a sosit cu intarziere, facem in acest numar cunoscuta pozitia institutiei la intrebarile formulate de redactor. (Dr. Mirela RADULESCU)
1 S-a infiintat Ordinul Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa? Cine va face parte din acest Ordin? Ordinul practicienilor de medicina complementara nu a fost inca infiintat. Este un domeniu sensibil – sunt domenii diferite, practicieni cu formare diferita – pe care legiuitorul a incercat sa-l reglementeze. Dar, potrivit art. 26 din Legea nr. 118 din 2 mai 2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara/alternativa, in termen de 1 an de la publicarea in Monitorul Oficial se vor elabora normele de aplicare a legii. Imediat, va putea fi infiintat si Ordinul practicienilor. Acesta este pasul cel mai important – reglementarea activitatii. Intre timp, practicienii trebuie sa se organizeze, promovandu-si din randul lor reprezentanti care sa realizeze demersurile privind organizarea efectiva – centrala si in teritoriu.
2 Exista in acest moment asistenti medicali care practica reflexologie, de exemplu. Potrivit art.4, al.1 aceste activitati nu pot fi exercitate decat de catre medici, dentisti, farmacisti si absolventi ai altor institutii de invatamant superior. Intrebarea este: acesti asistenti medicali vor putea sa isi continuie activitatea, tinand cont ca art. 11, al. 3 spune ca denumirea de „centru de ingrijiri de sanatate” nu poate fi utilizata daca nu exista cel putin un angajat medic sau asistent medical. As dori o explicitare a acestui aspect legat de asistentii medicali.
3 Se pune problema ca practicienii care nu au studii medicale sa efectueze – citez: „o pregatire specifica de scurta durata recunoscut de MSP”. Intrebare: de ce „de scurta durata”? si cat de scurta va fi acesta pregatire? Raportata bineinteles la cei 6 ani de medicina + 1 an stagiu + 4 sau 5 de specializare?
R. 2) si 3) Viitorul act normativ, cel privind normele de aplicare a acestei legi, va contine prevederi referitoare atat la formarea si evaluarea practicienilor de medicina complementara/alternativa, cat si la organizarea Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa, ori in ceea ce priveste practicienii fara studii superioare.
4 Care a fost ratiunea si cine a hotarat ca aceste practici sa fie decontate de CNAS? Cum se va justifica Ministerul si Casa in fata medicului de familie caruia nu i se deconteaza o ecografie generala? Nu toate practicile complementare vor fi decontate de CNAS, ci numai unele dintre ele, in masura existentei unor fonduri care sa permita acest lucru. Dar trebuie sa retineti faptul ca, si acum, acupunctura este decontata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in cazul cabinetelor cu activitate unica (ex.: Cabinete de acupunctura).
5 Cum au fost selectate domeniile prevazute in Anexa? Ce suport stiintific are alegerea facuta si de ce sunt atat de multe? Propunerile in ceea ce priveste domeniile prevazute in lege apartin initiatorilor actului normativ. Un lucru insa este clar: avand in vedere principiile medicinei bazate pe dovezi, domeniile vor fi analizate de comisia constituita la nivelul Centrului National de Perfectionare din Domeniul Sanitar pentru elaborarea normelor. Aceasta va propune legiuitorului modificari, daca ele se impun.
6 Chiar se considera la nivel ministerial ca vegetarianismul, schimbarea stilului de viata, feng-shui, astrologia medicala, sau bioritmologia fac parte din medicina complementara/alternativa, si mai cu seama ca trebuie decontate? Cate dintre aceste domenii sunt legiferate in celelalte tari din Europa? Avand in vedere ca la nivelul Centrului National de Perfectionare din Domeniul Sanitar s-a infiintat deja un department/birou de medicina complementara si s-a constituit o comisie, care, asa cum va spuneam, va face si propuneri pentru modificarea Legii nr. 118, consideram ca, in timp, aceasta lege va putea fi imbunatatita in folosul pacientilor care decid sa apeleze si la medicina complementara/alternativa.
7 Daca aceste practici nu vor face rau, dar nici bine, cum veti cuantifica beneficiile acestor rezultate? Si acest aspect va putea fi reglementat deoarece un alt rol al comisiei este acela de a elabora criteriile de evaluare a beneficiilor practicilor complementare.
8 Va exista o asigurare de raspundere civila care sa apere pacientul in fata unui tratament ineficient? Legislatia actuala (Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii – CAP. 5 Asigurarea obligatorie de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale) prevede ca personalul medical care acorda asistenta medicala, in sistemul public si/sau in cel privat, intr-o locatie cu destinatie speciala pentru asistenta medicala, precum si atunci cand aceasta se acorda in afara acestei locatii, are obligativitatea incheierii unei asigurari de malpraxis pentru cazurile de raspundere civila profesionala pentru prejudicii cauzate prin actul medical. Putem sa va asiguram ca Ministerul Sanatatii Publice va supraveghea modul in care este respectata legea si va avea grija ca drepturile pacientilor la un tratament corect sa nu fie incalcate.
9 Cum considerati ca veti putea apara pacientii de impostori? Legea isi propune in primul rand sa elimine impostorii, astfel ca, la 6 luni dupa aparitia normelor de aplicare, toti practicienii de medicina complementara/alternativa vor fi examinati in vederea obtinerii atestarii/ autorizarii.
Biroul de presa al MSP
Leave a reply
Leave a reply