Pentru controlarea fenomenului malpraxisului medical este nevoie de o abordare multi-disciplinara, care sa reuneasca medici, juristi si specialisti in marketing si comunicare.

Pentru controlarea fenomenului malpraxisului medical este nevoie de o abordare multi-disciplinara, care sa reuneasca medici, juristi si specialisti in marketing si comunicare.

PRESA DECIDE:”MEDICUL ESTE VINOVAT”

Din datele centralizate intr-un raport Media Kompass de monitorizare a presei scrise, rezulta ca in perioada 01 iulie 2007 – 17 septembrie 2007 au fost publicate 97 de articole avand ca subiect cazuri de malpraxis medical. Toate articolele monitorizate relatau nemultumirile si plangerile formulate de catre pacienti, tonul folosit de publicatii fiind acuzator la adresa medicului, chiar in lipsa confirmarii existentei vreunei culpe medicale.

Pe fondul actelor normative de data recenta, de natura sa reglementeze activitatea medicala si sa sanctioneze personalul medical pentru eventuale culpe medicale, tot mai desele materiale de presa creeaza un efect al bulgarelui de zapada si pun medicii si personalul medical in fata unui pericol real si actual – acuzatiile de malpraxis formulate de pacienti nemultumiti. In acest context, un studiu efectuat de MedRight Experts a evaluat perceptia medicilor asupra acestei teme, fara multa istorie in practica medicala din Romania, dar devenita subiect de actualitate.

Rezultatele studiului au fost surprinzatoare: medicii constientizeaza acut pericolul reprezentat de acuzatiile de malpraxis, in ciuda cazuisticii din Romania, mai putin numeroase decat in alte tari europene.

Cercetarea a fost efectuata in perioada august – octombrie 2007, centralizandu-se opiniile a 137 respondenti, medici specialisti din Bucuresti, care practica in spitale. Ce e de facut? Programul National de Evaluare, Consultanta si Asistenta Legala Specializata „Mana gementul riscului in practica medicala” propune o solutie.Definitia legala a malpraxisului medical este seaca: „Malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice” – art. 642 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

De aici si pana la realitatea de zi cu zi, la problemele carora medicul si pacientul trebuie sa le gaseasca impreuna solutii, mai sunt multi pasi.

Problematica malpraxisului porneste de la binomul fapta generatoare de prejudicii – raspundere, dar, in practica, include respectarea reglementarilor legale, buna practica medicala, considerente etice, precum si comunicarea cu mass media, dat fiind impactul emotional pe care acest tip de subiecte il determina. Pentru fiecare medic, prima etapa, obligatorie, este legata de cunoasterea si respectarea reglementarilor legale aplicabile practicii medicale.

Nerespectarea exigentelor legale in relatia cu pacientul expune medicul riscului de malpraxis, chiar in conditiile unei practici medicale corecte din punct de vedere strict tehnic. Mai mult decat atat, incalcarea normelor legale in exercitarea practicii medicale face ca asigu rarea de malpraxis sa nu mai opereze, asa cum se prevede in cuprinsul majoritatii contractelor de asigurare pentru raspunderea civila profesionala incheiate de medici cu firmele de asigurare.

Image

Programul National de Evaluare, Consultanta si Asistenta Legala Specializata, „Managementul riscului in practica medicala”, lansat in urma cu o luna, propune solutii pentru informarea si protejarea medicilor, care, odata aplicate, conduc spre imbunatatirea calitatii actului medical, aducand in acest fel beneficii nu numai medicilor, ci si pacientilor.

Implementarea acestui Program are ca scop informarea si educarea medicilor cu privire la tematica malpraxisului medical, respectiv la metodele de a se proteja impotriva acuzatiilor legate de savarsirea erorilor in practica medicala. Fazele managementului riscului de malpraxis in practica medicala sunt:

  • identificarea factorilor de risc, prin realizarea unei unei cercetari la nivelul targetului principal (medicii).
  • analiza cauzelor care determina aparitia factorilor de risc.
  • stabilirea domeniilor principale de vulnerabilitate, pe categorii.
  • prezentarea succinta a legislatiei si a mijloacelor tehnice de prevenire a acuzatiilor de malpraxis, pliate de domeniile de vulnerabilitate identificate.
  • monitorizarea acestui proces pe termen lung.
  • identificarea riscului are la baza informatiile culese prin implementarea unei cercetari efectuate la nivelul targetului principal – medicii specialisti si rezidenti, prin completarea, sub protectia anonimatului, a unui chestionar de evaluare a calitatii practicii medicale, privite din perspectiva reglementarilor legale aplicabile.

Chestionarul de evaluare cuprinde atat intrebari ce se refera la practica de zi cu zi, cat si intrebari legate de perceptia medicului asupra riscului acuzatiilor de malpraxis. Analizarea rezultatelor permite identificarea domeniilor majore de vulnerabilitate, permitand structurarea programului pe baza nevoilor astfel identificate. Prezentarile sunt sustinute sub forma unui atelier de lucru, de o echipa mixta medic + avocat, si au un format interactiv.

Obiectivul propus este acela de a furniza medicilor, in cuprinsul atelierului de lucru, informatiile si mijloacele necesare evitarii riscului de malpraxis, privite din perspectiva legala.

De asemenea, s-a avut in vedere sintetizarea si interpretarea norme lor legale, astfel incat receptarea acestora sa nu fie dificila pentru medic, care provine dintr-o arie de specialitate straina dreptului.

Utilitatea practica a fost prioritara in conceperea structurii atelierului de lucru, astfel incat participantii isi insusesc si pot aplica de a doua zi cunostintele necesare protejarii practicii medicale.

Faza de monitorizare implica actualizarea informatiilor, in functie de eventualele noi prevederi legale aplicabile, prezentarea de studii de caz, prezentarea normelor specifice anumitor arii de practica, acordarea de consultanta specializata, publicarea si comentarea rezultatelor cercetarilor tematice. Toate acestea sunt disponibile medicilor inscrisi in Program prin accesarea unei sectiuni dedicate la adresa web www.medright.ro.

Inrolarea in Program permite accesul medicului la toate etapele acestuia. De asemenea, in caz de necesitate, pentru a-si evalua conduita intr-un caz concret, medicul poate obtine, sub protectia anonimatului, opinii medicale de specialitate de la membrii Consiliului Stiintific MedRight, organism format din profesori si medici cu experienta si excelenta reputatie profesionala.

Importanta participarii la atelierul de lucru pentru medicii care practica in spitale a fost su bliniata si de profesorul Coman Tanasescu, Spi talul Clinic Colentina: „Calitatea actului medical si buna practica medicala sunt prioritare. Me dicul trebuie sa cunoasca si sa respecte prevederile legale, de aceea am tinut ca medicii din clinica pe care o conduc sa aiba acces imediat la Programul propus de MedRight Experts. M-au bucurat reactiile medicilor care au participat la curs, interesul manifestat de colegii mei a fost urias. Nici programa universitara nici cea post-universitara nu acopera aceasta tema, desi impactul ei asupra profesiei medicale este major. In aceste conditii, este important ca medicii sa fie informati si consiliati”.

Image

Leave a reply