Vanzarea cabinetelor, mai exact a spatiilor in care medicii din ambulator isi desfasoara activitatea a fost un subiect indelung dezbatut si cu o traiectorie sinuoasa.

Vanzarea cabinetelor, mai exact a spatiilor in care medicii din ambulator isi desfasoara activitatea a fost un subiect indelung dezbatut si cu o traiectorie sinuoasa.

Vorbeam anul trecut, despre tendinta de normalizare a societatii noastre. Intre lupte politice, intrigi, suspiciuni, supozitii, lovituri si acuzatii, lucrurile pareau totusi sa intre pe un fagas normal.

Nici astazi nu as sustine contrariul, dar vanzarea cabinetelor, ma determina deja sa ma indoiesc de „normalitatea” in care incepusem sa cred.Ca sa fiu explicita, fac un mic rezumat al faptelor.

De la inceputul functionarii legii asigurarilor de sanatate, medicii de familie, medicii din ambulator in general, s-au trezit in situatia unor struto-camile: nici angajati si nici patroni. Independenti, dar legati printr-un contract ce nu a fost negociat cu casele de asigurari, cu obligatii de patroni si drepturi de slujbasi. Lucrurile s-au limpezit oarecum astazi si in calitate de liberi profesionisti, medicii de familie stiu cam pe unde se afla, macar din punct de vedere juridic. Diriguitorii Sanatatii au inteles si ei importanta medicinei primare, care, daca este bine dezvoltata este si eficienta. Este importanta atat din punct de vedere economic, dar mai ales, din perspectiva pacientilor.

Din pacate, ceeea ce se intampla acum prin noile reglementari in vederea vanzarii/cumpararii, frizeaza absurdul. Aceste spatii au fost, in majoritatea cazurilor, proprietatea Ministerului Sanatatii. La nivelul ministerului de resort, s-a constientizat ca sansa reabilitarii acestor cladiri – deteriorate si uzate, in care nu s-a investit de decenii, era numai investitia medicilor care profesau in ele. Si care era modalitatea fireasca de a convinge medicii sa cheltuiasca banii necesari – suma considerabila de altfel, pentru dezvoltarea si reabilitarea cabinetelor? Desigur, detinerea spatiilor era solutia, iar Ministerul Sanatatii a fost initiatorul legii. Dar ministerul nu putea vinde direct medicilor cabinetele, pentru ca legea nu permite vanzarea bunurilor mobiliare din domeniul public spre cel privat.

Asa ca, pentru a le putea vinde medicilor, au trecut cabinetele medicale in domeniul privat, la primarii. Asa au ajuns primariile din toata tara proprietarele cladirilor.

Problema nu e simpla. Pentru a nu crea disfunctionalitati in sistem, trebuia gandit atent cui si in ce conditii se vinde, cui pot vinde noii proprietari si ce pot face cu aceste spatii.

Deci, spatiile Ministerului Sanatatii, trecute in proprietatea primariilor, se vand catre medicii din ambulator care lucreaza in aceste spatii, in conditii avantajoase ca pret, dar cu anumite restrictii. Adica, un cabinet apartine ambilor medici care isi desfasoara activitatea in cele 2 ture.

Medicii nu pot schimba destinatia spatiului cumparat si nu pot vinde oricui pentru ca primariile au drept de preemptiune – prioritate la cumparare, cu acelasi pret cu care l-au vandut, la care se adauga doar inflatia si investitia dovedita.

Este vorba deci, de o lege de vanzare conditionata.Legea a trecut prin Parlamentul tarii, dar, putini se pot lauda ca au reusit sa-si cumpere cabinetele. Formalitati multe si tergiversari. Cadastre, registre, liste.

Unele primarii au inteles legea, altele s-au trezit proprietari de-a dreptul si au boicotat legea. Au aparut procese, avocati, sustinatori, denigratori.

Cea mai ciudata si stranie abordare, a avut-o insa Curtea Constitutionala. In cursul anilor 2006 si 2007 au fost mai multe procese intre unele dintre primarii si cabinete medicale. Pana de curand, toate aceste procese au avut aceeasi rezolutie: legea e constitutionala si primariile respective trebuie sa vanda spatiile cabinetelor. Si totusi nu s-au vandut.

In octombrie 2007, pe aceleasi puncte ale legii, aceeasi Curte Constitutionala da solutii diametral opuse. Adica legea a devenit brusc anticonstitutionala. De data aceasta, bineinteles se respecta hotararea si cabinetele nu se mai vand! Motivul invocat a fost acela ca se calca Legea Proprietatii, permitand primariilor care au proprietatea, sa o vanda cui si cu ce pret vor.Se uita insa cum si de ce au devenit proprie tari.Se uita insa ca e o vanzare conditionata, pentru spatii cu o destinatie speciala, cu o componenta profund sociala.

Extrapoland, luam exemplul unei persoane care cumpara un apartament. Daca acest apartament este o parte de timp ocupat (de contratura), nu poate fi revandut oricui si la pretul pietei, nu poate fi modificat dupa dorinta noului proprietar, ba mai mult, necesita investitii considerabile pentru a deveni locuibil, atunci desigur ca nu va fi cumparat de persoana in cauza, la pretul pietii. Aceasta este o vanzare conditionata. Oare se va intelege?

Ceea ce parea in sfarsit o rezolvare, un pas spre normalitate, tinde sa devina haos, determinat de interese usor de banuit, dar greu de limpezit. Sansa unor cabinete moderne, reabilitate, care sa permita medicilor sa ofere servicii de calitate, in spatii civilizate, dispare si ea. Aceasta reprezinta, in opinia mea, un mare pas inapoi.

Asteptam urmarea acestui serial, palpitant, cu speranta ca nu se va transforma intr-o telenovela ieftina.

Leave a reply