Colegiul Farmacistilor din Romania a atras atentia ca daca problema eliminarii plafoanelor din farmacii nu va fi rezolvata de autoritati, farmacistii vor cere ajutorul forurilor europene.

”Nici anul urmator, la un an de la integrare, nu vom scapa de plafoanele de la farmacii. In continuare pacientii vor avea de ales fie intre a se imbulzi in primele zile la farmacie si a astepta la cozi interminabile pentru a-si lua medicamentele vitale, fie sa alerge de la o farmacie la alta si, in ultima instanta, sa isi plateasca medicamentele din propriul buzunar”, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, prof. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor.

Potrivit lui Lupuleasa proiectele de Contract-cadru si Norme metodologice privind conditiile de acordare a serviciilor de asistenta medicala pentru anul urmator nu aduc schimbari esentiale in sistemul de acordare a medicamentelor compensate si gratuite, mentinand in continuare doua mecanisme care nu au nimic de-a face cu beneficiul pacientilor: plafoanele la farmacii si negocierile de adaosuri comerciale la medicamentele pentru unele boli cronice.

„De cativa ani suntem consultati in elaborarea Contractului-cadru, de fiecare data solicitam eliminarea plafoanelor la farmacii si de fiecare data ni se spune ca nu exista o solutie alternativa eficienta. Am facut dezbateri publice, am organizat conferinte cu aceasta tema, am oferit noi solutii alternative, dar reprezentantii CNAS nu au gasit decat piedici pentru care aceste solutii nu pot fi implementate”, a adaugat Lupuleasa.

Reprezentantii Colegiului Farmacistilor considera ca fondul de medicamente creste in fiecare an, insa alocarea acestuia pe farmacii ramane netransparenta, dupa criterii si interese care nu au legatura cu pacientii si nevoile acestora. “Suntem decisi ca, dupa ani de zile de negocieri interne sterile, sa ne adresam Comisiei Europene pentru rezolvarea acestei situatii. Consideram ca sunt incalcate elementare reguli de concurenta si nu vedem ca s-ar face niciun pas inspre rezolvarea acestei situatii unice in lume”, a Lupuleasa care a precizat foarte clar ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care are plafoane la nivel de farmacie.

Farmacistii ridica si problema adaosului la medicamente care in opinia lor se aplica la un numar din ce in ce mai mare de medicamente. „Este un mecanism ilegal, al carui mod de aplicare a fost contestat la toate forurile compentente, fara nicio reactie din partea acestora, dar trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca este foarte vag reglementat la nivel national, ceea ce permite interpretarea si aplicarea diferita de la judet la judet”, a precizat presedintele Colegiului Farmacistilor.

Farmacsitii sunt de parere ca negocierile adaosului comercial la medicamente pentru bolile cronice ar trebui sa se realizeze la nivel national, iar pentru copiii cu afectiuni acute sa nu mai existe plafon .

Leave a reply