In primavara acestui an s-a votat legea care reglementeaza medicina complementara si alternativa, precum si categoriile profesionale care au dreptul sa o practice.

In primavara acestui an s-a votat legea care reglementeaza medicina complementara si alternativa, precum si categoriile profesionale care au dreptul sa o practice.

Legea a fost contestata inca de la inceput, fara sa se creeze insa un curent de opinie la nivelul organizatiilor profesionale ce ii reprezinta pe medici.In forma actuala, legea deschide usor si larg poarta imposturii, lovind obrazul celor care au studiat ani multi pentru a pune o parafa pe o reteta.

Articole de lege, anihileaza medicina

Legea „reglementeaza” prin art. 4. al.1, categoriile profesionale care pot sa practice medicina complementara si alternativa: medici, medici dentisti, psihologi, dar si absolventi ai altor institutii de invatamant superior! Nu se spune nimic despre asistentii medicali. Unii dintre acestia practica medicina complementara si alternativa. Sa-i fi omis initiatorii legii intentionat, pentru ca lipsa studiilor superioare ar fi scazut credibilitatea? S-ar parea ca totusi s-a gasit o portita si pentru ei, asistentii, pentru ca art.11-(3) spune: „Denumirea de {{centru de ingrijiri de sanatate}} nu poate fi utilizata daca nu exista cel putin un angajat medic sau asistent medical.” Se pare ca medicul poate fi usor de inlocuit, nu numai de catre cei care au absolvit alte forme de invatamamt superior, ci si de asistentii medicali! Revenind la cei cu studii superioare, inginerii, agronomii, arhitectii, chimistii, arheologii, dar si specialistii din industria grea, metalurgica, in fine, orice absolventi cu studii superioare, dar si asistentii medicali, au acum o varianta nesperata de realizare profesionala. Desigur, aceasta numai dupa o „pregatire specifica de scurta durata”. La care amintita lege ii obliga prin art.8.

Si cine ar putea refuza o asemenea oferta? Sa fi uitat initiatorii legii, medici si ei, cati ani de studiu insumeaza pregatirea unui specialist in medicina? Desigur, au fost prompti atunci cand au prevazut „ca practicarea acupuncturii, homeopatiei, apiterapiei, fitoterapiei, a chiropracticii si a osteopatiei, a medicinei traditionale orientale este permisa numai medicilor, medicilor dentisti sau, dupa caz, farmacistilor”.

Ce au lasat celorlalti? Schimbarea stilului de viata, BI GU, vegetarianism, megavitamine, tehnica Dian Xue, yoga, Qigong medical, metoda Felden-krais, terapia holografica, precum si mult mai cunoscutele tehnici radiante, terapie cu biocamp, bioritmologia, cristalo si cromoterapia. Si, deloc de neglijat, astrologia medicala! Sunt multe domeniile de practica care nu sunt enumerate, dar, in majoritatea lor, nu ar fi avut ce cauta in aceasta anexa.

Desigur ca unele dintre terapiile complementare si chiar alternative pot avea un efect benefic asupra organismului uman. Dar ar trebui bine si atent selectate inainte de a fi introduse intr-o lege, cu asigurarea obligatorie ca sunt practicate de specialisti cu formare medicala, cei care, atunci cand au terminat studiile, au rostit emotionati si motivati Juramatul lui Hipocrate!

Si pentru ca totul sa fie marca „made in Romania”, legea prevede la art.19 ca aceste practici si proceduri „sunt stabilite de MSP si de CNAS, sunt prevazute in contractul-cadru si sunt decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate”. Firesc, vine intrebarea: de unde bani?

Legea spune una, CNAS alta!

In demersul pe care Pharma Business l-a initiat pentru crearea unui curent de opinie in lumea medicala, am cerut si parerea specialistilor de la MSP, ca si celor de la CNAS. De la Sanatate nu am primit nici un raspuns. CNAS-ul, prin biroul juridic, ne-a trimis un raspuns oficial, sec, in termeni avocatesti.

Legea 118, prin art.19 spune ca „practicile si procedurile de care beneficiaza persoanele tratate de medicii, medicii dentisti, sau, dupa caz, farmacistii practicieni de medicina complementara/alternativa ori de practicienii autorizati in domeniul medicinei complementare/alternative, sunt stabilite de Ministerul Sanatatii Publice si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sunt prevazute in contractul-cadru si sunt decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

„Cei de la CNAS, prin raspunsul formulat la intrebarea care viza art 19, sunt in contradictie cu ce spune legea: „proiectul de Contract cadru pentru 2008 elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu contine prevederi referitoare la contractarea si decontarea serviciilor enumerate de dumneavoastra (cele prevazute in anexa-n.r.). De asemenea, nici in propunerea bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008 nu sunt prevazute sume cu acesta destinatie.

„Ei sunt in contradictie chiar cu ei! In setul de intrebari adresat, una a fost despre criteriile pe care vor trebui sa le indeplineasca terapeutii pentru a li se deconta serviciile. Ne refeream mai ales la cei care nu sunt medici, pentru ca medicii de familie trebuie sa aiba un minim de 1.000 de pacienti pe lista ca sa aiba relatii contractuale cu Casa de Asigurari.Raspunsul biroului juridic a fost: „Dupa elaborarea normelor metodologice de catre Ministerul Sanatatii Publice, in functie de modul de organizare al acestui tip de furnizori si al activitatii acestora, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va elabora conditii de contractare si decontare pentru aceste servicii.” Din cele doua raspunsuri contradictorii ale Casei, ramane neclarificat daca serviciile terapeutilor vor fi sau nu decontate. Unde se afla adevarul?"

Dictionarul unor terapii propuse si votate!

  • terapia Gerson, poarta numele unui medic de origine germana emigrat in SUA, Max Gerson si consta in clisme cu cafea administrate repetat, o dieta saraca in sare, o cantitate mare de sucuri de fructe, legume si fi cat crud de vitel. Medicul a decedat in 1959, iar terapia sa este controversata si azi;
  • Su Jok este o sistematizare moderna a acupuncturii traditionale, dezvoltata de un specialist corean, Park Jae Woo. "Su" inseamna mana, iar "Jok", picior. La inceput, metoda reprezenta o activare terapeutica a corespondentei mainilor si a picioarelor cu restul corpului. Mai tarziu, specialistul a reusit sa creeze un sistem metafizic, care reprezinta baza medicinei Onnuri;
  • Tui Na, terapie prin masaj, este o componenta a medicinei traditionale chineze, care se sprijina pe principiul ca materia este produsul energiei. "Tui" inseamna impins, iar "Na", tras, ciupit. Ambii termeni arata actiunea mainilor asupra unui corp, care indeparteaza blocarea meridianelor prin sporirea energiei vitale si a circulatiei sangelui;
  • Qigong-ul medical, este o tehnica de practica energetica traditionala chineza. Specialistii acestei terapii spun ca in Qigong, tratamentele se fac uneori si de la distanta, terapeutul incarcand un obiect cu energie. Acestaeste dat celui bolnav, indicandu-i-se o anumita actiune legata de obiectul respectiv. In momentul in care pacientul va executa acea actiune, puterea cu care a fost incarcat obiectul va ajunge in interiorul celui bolnav si va actiona;

Scurt istoric – Legea care nu a aparut pe 1 aprilie

2005. Opt senatori si deputati au initiat legea care sa reglementeze organizarea si functionarea medicinei complementare si alternative. Dintre acestia, presedintele Comisiei pentru sanatate si familie – Mircea Ifrim, vicepresedintele acestei comisii si fost ministru al Sanatatii – Ovidiu Branzan, prof. dr. Sabau Dan si prof. dr. Irinel Popescu. Prezentata senatului de catre Ovidiu Branzan, medicina complementara si alternativa este apreciata de catre acesta ca „un domeniu delicat”, motivand necesitatea unei astfel de legi ca masura de protectie impotriva atator „vraci, samani, ghicitoare si vrajitoare”.

Legea a fost respinsa de senat in unanimitate si retrimisa la Comisie, cu mentiunea lui Bogdan Olteanu, ca la urmatoarea prezentare sa le fie tradusi termenii din Anexa. Probabil ca facea referire la SU JOK, metoda Trager, tehnica metamorfica, antineoplastoni, tehnica Gerson si alte asemenea, pentru ca terapia prin rugaciune, terapia prin post sau feng shui, cuprinse si ele ca domenii de practica in anexa legii respective, nu au ridicat probleme de intelegere domnului Olteanu.

2006. In urma dezbaterii in plenul Camerei Deputatilor, legea a fost retrimisa comisiei.

2007. Adoptata de Camera Deputatilor, este trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare si devine lege la 2 aprilie. Legea nr.118/2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de medicina complementara si alternativa.(box?)

„O reeditare a experimentului chinez?”

Prof. dr. V. Astarastoae, Secretar General al Colegiului Medicilor din Romania

Prof Dr. V. Astarastoae

Legea 118/2007 a trezit comentarii si contestatii, nu atat prin obiectul normarii (medicina alternativa /complementara), cat mai ales prin incoerenta si inconsistenta sa.Stiinta si filozofia materialista confunda istoria civilizatiei umane cu istoria transformarii materiei. Orice apel la spiritualitate este taxat ca o actiune irationala, care reflecta o imaturitate emotionala si intelectuala, incultura, superstitie, regres la spirit magic infantil, sau de ce nu, simptomul unei boli psihice grave. De la inceput as vrea sa precizez ca nu fac parte dintre cei care exclud spiritualitatea din ontogenia individului. Dimpotriva, consider ca actul medical are o bogata incarcatura etico-psihologica si spirituala, ca medicina trebuie sa-si pastreze nucleul mitic si mistic.

Dar, in acelasi timp, nu trebuie sa uitam ca intreaga istorie a medici nei se confunda cu istoria descoperirii corpului uman si acest demers continua.

Care sunt lucrurile care deranjeaza din sus-numita lege:

  • Alaturi de practici medicale dovedite ca fiind eficiente in anumite situatii, cum ar fi homeopatia si acupunctura, sunt introduse activitati care trezesc ilaritatea (astrologia medicala, masajul tui na, holografia medicala etc). Desi s-a dorit sa fie o lege „liberala”, in fapt, acest amalgam nu face altceva decat sa duca in desuetitudine demersul si sa decredibilizeze medicina;
  • Desi s-a incetatenit termenul de medicina alternativa/complementara, nu exista decat o singura medicina, care poate fi practicata sub mai multe forme. In aceste conditii si cei care practica medicina alopata, si cei care practica medicina alternativa/complementara, trebuie sa fie profesionisti capabili sa cunoasca patologia si sa puna un diagnostic. Faptul ca tratamentul indicat poate sa difere in functie de curentul careia ii apartine terapeutul, nu poate constitui un motiv ca acesta sa nu aiba o pregatire medicala temeinica. Legea susmentionata permite practica pe teritoriul Romaniei a unor persoane care nu s-au specializat in domeniul medical. Cursurile de scurta durata la care sunt obligati „terapeutii” nu pot compensa pregatirea de baza care, potrivit Directivei Uniunii Europene, trebuie sa depaseasca 5000 de ore pentru profilul medical. Maniera prevazuta de Legea 118 de pregatire medicala constituie o reeditare a experimentului chinez, a asa zisilor „medici desculti”. Dupa Revolutia culturala, China comunista s-a aflat intr-o mare criza de medici si atunci a eliberat diplome de medici unor persoane care au urmat un curs de 6 luni. Oare aceasta poate sa constituie un exemplu pentru Romania, membra in Uniunea Europeana?
  • Modalitatea de reglementare pune in pericol sanatatea pacientilor. Intotdeauna misterul si exotismul au avut o forta de atractie mai mare fata de tehnologiile costisitoare ale medicinei moderne. Procedeele medicinei alternative sunt mult mai accesibile cetateanului dintr-o tara saraca. Legea permite dezvoltarea sarlatanismului, daca nu cumva chiar induce acest fenomen. Pacientii vor prefera sa se adreseze unor astfel de cabinete, fiind convinsi ca se vor vindeca mai ieftin si mai repede. Va raspunde Parlamentul Romaniei pentru cazurile pierdute prin temporizarea unui tratament eficient? Isi vor asuma parlamentarii responsabilitatea pentru fondurile cheltuite la cazurile depistate tardiv? Daca si-ar fi pus asemenea intrebari, nu cred ca legea ar fi trecut in forma actuala, mai ales in ceea ce priveste anexa. Daca tot pomenim de anexa, ma intreb: daca practicile traditionale chinezesti au fost introduse, cele romanesti – descantecul, stingerea carbunelui, ghicitul in carti sau in bobi, de ce au fost excluse? Se uita faptul ca eficienta unor metode traditionale este in directa legatura cu arhetipul si cultura unei populatii. Diferentele culturale fac ca o serie de manopere eficiente in diferite zone, sa fie ineficiente in alte zone geografice.
  • Ceea ce a intrigat cel mai mult a fost faptul ca manoperele cuprinse in anexa, vor fi decontate de la Casa de Asigurari de Sanatate. Initiatorii legii spun ca Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari vor preciza in Contractul Cadru manoperele decontabile. Aceasta precizare este aproape fara valoare. Ca persoana care de ani de zile particip la negocierea Contractului Cadru si a Normelor de aplicare, m-am convins ca manoperele sunt introduse in aceste documente, nu pe baza unor studii privind eficienta, ci in baza lobby-ului celor interesati. Am convingerea ferma ca cel putin 50% din manoperele Anexei Legii 118 vor putea fi impuse ca decontabile de catre Casa de Asigurari. Cum bugetul Casei de Asigurari nu este un balon de cauciuc care sa se umfle asa cum dorim noi, aceste sume vor fi luate de la alte activitati care si asa sunt subfinantate. Si atunci, un bolnav oncologic, in locul chimioterapiei, isi va construi astrograma intr-un cabinet de astrologie medicala.

In concluzie, opinia personala este ca aceasta lege, in loc sa protejeze pacientii, le pune sanatatea in pericol. In acelasi timp, medicina alternativa/complementara nu poate fi ignorata. Solutia ar fi ca, la fel cum procedeaza tarile Uniunii Europene, sa acceptam acele domenii la care exista dovezi (tot vorbim despre medicina bazata pe dovezi) ale eficientei, iar desfasurarea acestor activitati sa fie in cabinete medicale incadrate cu personal cu pregatire medicala (medici, asistenti medicali, psihologi).

"Se va deschide cutia Pandorei"

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu,
Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti – Ilfov

Peste tot in lume se practica medicina bazata pe dovezi. Aceasta inseamna ca se aplica un anumit algoritm terapeutic, dupa studii pe mii, pe zeci de mii de pacienti, ani de zile. Studii
multicentrice si bine controlate. In nici un ghid
de practica, in general, nu se mai accepta proceduri
sau tratamente neverifi cate prin astfel
de studii serioase. Ori medicina bazata pe dovezi,
i n nici un caz nu se refera la medicina alternativa
sau complementara, care nu are studii,
ci numai marturiile pacientilor. Nu inseamna
ca medicina complementara – daca e facuta de
cine trebuie, nu are anumite valente. Ma refer
la acupunctura, homeopatie, reflexologie sau
apiterapie. Dar nu intotdeauna, cu anumite limite,
nu realizata de oricine si doar in zona patologiei
functionale, nu a celei organice.

E dreptul pacientului sa opteze pentru terapii alternative,
dar nu mi se pare corect ca acestea sa
fi e decontate. Ar fi bine sa se poata deconta cat
mai multe servicii, dar trebuie sa existe si limite.
Noi nu ne permitem sa decontam medicamentele
ne cesare in masura in care ne-am dori. Medicina alternativa
sau cea complementara poate constitui un
avantaj, dar poate fi si un mare dusman. Conteaza
cine o practica. Cat de bine este verificat cel care
practica? Si ceea ce mi se pare lucrul cel mai grav
este ca pacienti in situatii cvasidisperate merg cu
toata speranta spre astfel de practici. Si pierd timp.
Pentru ei, timpul este vital. Un pacient neoplazic,
apeland la aceste tehnici, mai mult sau mai putin
ciudate – cu campuri biomagnetice, cu buruieni sau
mai stiu eu cu ce, amana cateva luni bune tratamentul
chimioterapic, sau interventia chirurgicala.
Rezultatul poate fi dramatic.

Mi se pare o greseala ca se permite prin
acesta lege si celor care nu sunt medici sa
practice orice fel de terapie. Sa fi m seriosi!
Cum sa creada cineva ca un curs de scurta durata
poate echivala cu anii de pregatire ai unui
medic? In Romania – si peste tot in lume, nu
exista medicina la fara frecventa, sau de scurta
durata, pentru ca poti gresi fatal.

Sa punem un medic sa constuiasca blocuri!
Cu o pregatire de scurta durata, desigur. Eu
nu m-as muta in acel bloc! Asa cum nu m-as
duce sa fiu tratata de o persoana care nu are o
pregatire medicala.
De aceea, nu pot accepta ideea ca cineva
care nu este medic, poate sa efectueze orice
fel de act medical. Daca terapeutul are si o
alta pregatire, cu atat mai bine, dar pregatirea
medicala este obligatorie. Un psiholog face
psihoterapie, dar nu este medic psihiatru. Un
psihiatru insa poate face si psihoterapie.

O sa avem un demers catre Colegiul
Medicilor, catre Ministerul Sanatatii, pentru ca
trebuie sa stabilim care dintre aceste practici
de medicina alternativa si complementara sunt
recunoscute si care nu. Si in nici un caz sa nu fie
practicate de oricine. Vom solicita ca orice terapeut
care va fi atestat sa practice medicina alternativa
si complementara sa aiba studii medicale.
Vom cere dovezile medicale stiintifice care
certifica aceste practici, pentru ca intr-adevar,
se va deschide cutia Pandorei!

Leave a reply