In stilul de acum consacrat, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a tublurat apele, la inceputul acestei luni, cu o noua propunere, parca pentru a testa reactia opiniei publice.

In stilul de acum consacrat, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a tublurat apele, la inceputul acestei luni, cu o noua propunere, parca pentru a testa reactia opiniei publice.

Image

Luarile de pozitie atat din partea viitorilor medici rezidenti, dar si din partea unor personalitati medicale l-au determinat pe oficial sa faca un pas inapoi si sa indulceasca mesajul. Propunerea lui Nicolaescu facea referire la alocarea locurilor pentru rezidentiat pe post si obligarea medicilor de a profesa dupa finalizarea specializarii inca 5 ani, cat dureaza pregatirea. Aruncand intreaga vina in carca presei, acuzand-o de reavointa, ignoranta si tentativa de manipulare, ministru a simtit nevoia clarificarii spuselor sale si intr-o declaratie adresata medicilor rezidenti si viitori rezidenti i-a anuntat pe acestia ca rezidentiatul pe post este o optiune personala. „Nimeni nu va leaga de glie. Cu atat mai putin un ministru liberal, membru al guvernului care a gestionat admiterea in UE, angajandu-se sa respecte legislatia europeana, deci si legea dreptului la libera circulatie”, a spus Nicolaescu subliniind ca pentru asigurarea asistentei medicale de calitate in mediul urban si mai ales rural, examenul de rezidentiat va fi organizat pe centre regionale ale MSP si UMF. Ministru a promis ca vor fi alocate locuri pentru rezidentiat pe post pentru a asigura medici in specialitatile deficitare si, mai ales, in localitatile cu deficit de personal medical. A atentionat insa ca: „Rezidentiatul pe post reprezinta o optiune personala a celor ce doresc un asemenea tip de post. Nu-i obliga nimeni.”In opinia oficialului de la Sanatate rezidentiatul pe post implica anumite drepturi deci, implicit, si obligatii.

Cine opteaza pentru acesta forma de rezidentiat, da examen exact pe postul pe care il va ocupa dupa perioada de pregatire in specialitate. Are insa obligatia de a ramane pe acest post durata perioadei de pregatire subliniaza ministrul exemplificand: „E nevoie de ATI-st la spitalul din orasul X, se scoate postul la concurs pentru rezidentiat. Cine candideaza pe acest post trebuie sa stie ca dupa cei 5 ani cat dureaza pregatirea in acesta specialitate are obligatia sa profeseze pe postul respectiv inca 5 ani. Atentiune! pregatirea in perioada rezidentiat se face conform legii in centre universitare sau acreditate. Spitalul din orasul X care are nevoie de ATI-st il asteapta pe acesta sa-si tremine pregatirea si in acest timp nu scoate postul la concurs. De aceea se incheie contractul intre candidat si spital.”

Nicolaescu a tinut sa sublinieze insa ca acesti medici au deja asigurat un loc de munca, in timp ce ceilalti, la terminarea rezidentiatului vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci. In momentul in care un candidat opteaza pentru ocuparea unui astfel de post, el incheie un contract cu spitalul unde este postul, contract prin care se obliga sa profeseze in acel post dublul perioadei de rezidentiat. Inscrierea la examenul pe acest post este optionala a afirmat ministrul accentuand ca prevederea nu este noua ea regasindu-se in OUG 58/2001, cu modificari ulterioare in 2004 si ca „nimeni nu obliga pe nimeni sa se inscrie la rezidentiatul pe post. Nu se inscrie nimeni, se scoate postul la concurs pana cand se gasesc doritori.

„Printre masurile destinate viitorilor medici rezidenti Nicolaescu a spus ca se cauta o formula pentru a evita situatia de medic somer sau vanzator cu diploma.”La MSP se lucreaza acum la un act normativ care sa dea o sansa medicilor care nu iau examenul de rezidentiat sau de specialitate. Cei ce nu vor lua rezidentiatul vor avea posibilitatea sa lucreze in spitale maximum trei ani, sub indrumarea unor profesori, timp in care vor fi platiti ca medicii rezidenti si vor avea inca sansa de a se prezenta de trei ori la examenul de rezidentiat.”, a dat asigurari oficialul din Sanatate. Si rezidentii care nu iau examenul de specialitate vor beneficia de acelasi regim pe o perioada nelimitata insa de timp. „Am convingerea insa ca nici un medic nu se va multumi cu un statut provizoriu si va incerca sa promoveze cat mai repede examenele restante. Esenta acestei legi insa este aceea de a nu genera someri cu diploma sau de a-i impinge pe medici sa opteze pentru alta meserie decat aceea pentru care s-au pregatit.”, a declarat Nicolaescu.

Salariile

Primii beneficiari ai reforme salariale, a spun ministrul, au fost rezidentii. „Salarizarea lor a fost preluata de MSP si astfel a fost posibila majorarea in acest an a salarilor cu pana la 60%. O masura fara precedent, nici unul dintre ministrii sanatatii de pana acum negandindu-se la ei. Sigur, rezidentii nu sunt multumiti, dar aceasta este acum posibilitatea economiei romanesti.”, se disculpa ministrul.

Performanta

Nicolaescu a sustinut ca proiectul de lege este gandit in beneficiul medicului, ca acesta sa fie platit in functie de performante.

„Acest proiect de lege este intr-o faza avansata si a fost deja supus dezbaterii publice. Prin acest proiect de lege se realizeaza posibilitatea de majorare a salariilor de baza ale medicilor cu pana la 50%, iar in situatia in care unitatea realizeaza si alte venituri, altele decat cele provenite din contractul incheiat cu casa de asigurari de sanatate, salariile de baza ale medicilor pot fi majorate cu pana la 100%.”, a anuantat ministrul MSP perspectivele specialistilor din Sanatate.

Examen cu 200 de intrebari

Pentru domeniul medicina examenul se va desfasura in centrul universitar Bucuresti iar pentru domeniul medicina dentara si farmacie in centrul universitar Cluj-Napoca, anunta www.postamedicala.ro.

Concursul se desfasoara sub forma de test grila cu 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Toate intrebarile de concurs sunt elaborate de comisiile de specialisti stabilite de presedintii comisiilor comune zonale si sunt diferite de cele deja publicate. Din totalul intrebarilor 25% sunt intrebari tip complement simplu, cu un singur raspuns corect posibil din 5; se noteaza fiecare intrebare cu raspuns corect cu 4 puncte; daca la aceste intrebari candidatii marcheaza mai mult sau mai putin de un raspuns corect, intrebarea se anuleaza (punctaj 0). Restul de 75% din total sunt intrebari tip complement multiplu cu 2 – 4 raspunsuri corecte, fiecare intrebare cu raspunsuri corecte este notata cu 5 puncte; daca la aceste intrebari candidatul marcheaza mai putin de 2 sau mai mult de 4 raspunsuri, intrebarea se anuleaza (punctaj 0). Departajarea candidatilor cu punctaj egal se face pe baza punctajului ponderat, care reprezinta calculul statistic in functie de raspunsurile corecte date de toti candidatii la intrebarea considerata cu gradul de dificultate cel mai mare. Departajarea candidatilor care au obtinut punctajul maxim posibil se face prin sustinerea unei probe suplimentare de departajare.

Punctajul minim de promovare reprezinta 65% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu. Doctoranzii cu frecventa, cu bursa se confirma in rezidentiat in functie de punctajul obtinut. Confirmarea in rezidentiat a doctoranzilor cu frecventa, cu bursa se face in specialitatea si centrul universitar in care pot opta pentru loc.

Leave a reply