La 30 septembrie 2007 s-a incheiat primul trimestru de aplicare a Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu recunoaste ca unele posibile neajunsuri erau intr-o oarecare masura anticipate. Altele s-au nascut din desfasurarea efectiva a programului si au scos in evidenta o birocratie excesiva ori lipsa de interes tocmai din partea celor care ar fi trebuit sa vegheze la sanatatea oamenilor.

Nicolaescu a multumit medicilor de familie pentru eforturile pe care le-au facut pentru a face realizabil acest program.

"As vrea sa remarc ca de la inceperea acestui program, cei care s-au implicat in mod real in desfasurarea programului au fost medicii de familie. Majoritatea apelurilor si intrebarilor primite la MSP au venit de la medicii de familie carora doresc sa le multumesc si pe care doresc sa-i felicit pentru modul in care s-au implicat", a declarat oficialul.

2,5 milioane de romani au fost deja evaluati in cadrul programului de evaluare a starii de sanatate, in lunile iulie, august si septembrie fiind trimise aproximativ 6 milioane de taloane (5,905 milioane).
Dintre acestea 14, 63% au fost returnate la posta si la Casele judetene.

Din cele 2,5 milioane de persoane care au fost evaluate, la 1,5 milioane le-au fost recomandate analize de laborator. Dintre acestia din urma, numai 30% au primit indicatia de a efectua setul complet de analize.

Riscurile de boala identificate in aceste trei luni de derulare a programului sunt:

  • 23,4 % din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II
  • 11,35% din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala cardio-vasculara
  • 3,41 % din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru boala cronica renala
  • 2-12 % din populatia examinata prezinta diferite grade de risc pentru diferite tipuri de cancer (ex. 12 % risc cancer de col uterin)

Este de remarcat ca si persoanele neasigurate, pentru prima oara, s-au grabit sa mearga la medic pentru evaluarea starii de sanatate.
Peste 10% din cei evaluati pana acum sunt neasigurati, respectiv aproape 300 de mii de cetateni.

Leave a reply