Ministerul Sanatatii Publice a anuntat ca incepe campania de vaccinare antigripala gratuita a persoanelor considerate la risc. In acest scop, potrivit declaratiei directorului ASP – dr. Florentina Furtunescu, au fost achizitionate 3,7 milioane de doze de vaccin gripal.
"Cu o treime mai mult fata de anul trecut, este cea mai mare cantitate de vaccin achizitionata din 1990. Vreau sa subliniez ca este pentru prima data cand suntem pregatiti sa vaccinam gratuit aproape 20% din populatia tarii, asa cum prevad recomandarile OMS. In afara masurilor adoptate de MSP, recomandam si celorlalte categorii populationale sa se vaccineze impotriva gripei, vaccinarea fiind cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirii" a spus dr. F. Furtunescu.
Din 17 octombrie, a inceput distribuirea primei transe de vaccinuri catre medicii de familie. Grupele populationale considerate cu risc, au fost stabilite pe baza recomandarilor OMS si vor fi vaccinate gratuit, cu vaccin furnizat de MSP.
Vaccinarea efectiva incepe din 22 octombrie a.c. in 3 etape, astfel:
– Prima etapa, care incepe din 22 octombrie, va cuprinde vaccinarea unui milion de persoane din urmatoarele categorii:
- copii cu boli cronice pulmonare sau cardiace, astm, care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an datorita unor boli metabolice cronice, boli renale, hemoglobinopatii sau imunosupresie (inclusiv indusa medicamentos);
- copiii supusi terapiei indelungate cu aspirina;
- persoane infectate cu HIV – copii si adulti
- 75% din adultii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovvasculare
– A doua etapa, va incepe la 5 noiembrie, cu vaccinarea a 800 000 de persoane, din urmatoarele categorii:
- restul de 25% din adultii cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiovasculare
- adultii si copiii din institutii de ocrotire sociala
- personalul medical, salariatii institutiilor de ocrotire, membrii de familie ai acestora
– A treia etapa, inceae din 26 noiembrie, cu vaccinarea a aproximativ un million si jumatate de persoane:
- persoane peste 65 ani si peste;
- adulti dispensarizati pentru boli metabolice cronice, inclusiv diabetul zaharat si disfunctii renale.
In cazul in care persoanele eligibile nu se pot prezenta, din diverse motive, la cabinetele medicilor de familie in lunile octombrie-decembrie, ele nu pierd vaccinul. Campania este se poate prelungi, in functie si de evolutia epidemiologica, pana in luna februarie a anului viitor.
MSP a anuntat ca dispune de un stoc de rezerva de 400.000 de doze de vaccin gripal, pe care le va distribui, la nevoie, in eventuale focare de gripa.
Leave a reply
Leave a reply