In cadrul unei dezbateri publice organizata de MedRight Experts, a fost lansat Programul National de Evaluare , Consultanta si Asistenta Legala Specializata, intitulat "Managementul riscului in practica medicala".
Programul a fost initiat si se va derula ca raspuns la modificarile legislative din ultimile luni si tot mai desele acuzatii de malpraxis aduse medicilor din Romania, avand ca scop informarea si educarea medicilor cu privire la tematica malpraxisului medical, respectiv la metodele de a se proteja impotriva acuzatiilor legate de savarsirea erorilor medicale.
Programul este destinat medicilor care profeseaza in spitale si policlinici, medicilor de familie si stomatologilor din toata tara, precum si furnizorilor de servicii medicale. Medicii vor beneficia de training si consultanta, in mai multe etape, concepute gradual. In cursul unui seminar tehnic le vor fi prezentate si explicitate obligatiile impuse de lege in relatia cu pacientii , legislatia din domeniu, documentele care trebuie sa se regaseasca in fisa oricarui pacient, limitele asigurarii de raspundere civila profesionala, precum si riscurile generate de acuzatiile de malpraxis indreptate impotriva lor.
Acesta initiativa se bucura de colaborarea cu Consiliul Stiintific Medright, format din profesori medici cu excelenta reputatie profesionala: acad. prof. dr. Constantin Popa, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof.dr. Eugen Popescu, prof. dr. Coman Tanasescu, prof. dr. Mihai Berteanu. Iata deci ca nume sonore din medicina romaneasca se implica in acest proiect, motivati de dorinta de a proteja medicii, printr-o legislatie adecvata, in conditiile in care programele universitatilor de medicina nu cuprind nici un curs referitor la malpraxis. Cu totii au declarat, in cadrul dezabaterii publice, ca dupa o viata de practica medicala, cu reusite profesionale si nopti nedormite, se simt vulnerabili si neprtejati de lege. In conditiile in care asigurarea de raspundere civila profesionala – obligatorie pentru medici – este destinata protejarii pacientului si nu medicului. Luand in calcul faptul ca in Romania medicul vinovat nu risca numai plata de despagubiri catre pacient, dar si sanctiuni disciplinare sau chiar penale, singura solutie este respectarea tuturor standardelor impuse de lege pentru exercitarea profesiei medicale.
In prima etapa programul va fi implementat in Bucuresti, in trei mari centre medicale. Din 25 septembrie a.c. la Institutul "Matei Bals", urmand ca in etapa a doua programul sa fie derulat si in tara.
Leave a reply
Leave a reply