Ca urmare a parteneriatului derulat de Ministerul Sanatatii Publice si Institutul de cercetare si Formare JSI, cu finantare din partea Guvernului Statelor Unite, prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID)in perioada 2001 – 2007 s-a derulat Initiativa pentru Sanatatea Familiei din Romania (ISFR). Rezultatele acestui program au fost anuntate intr-o conferinta de presa la care au participat Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, dr. Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, precum si specialistii direct implicati in derularea programului din partea JSI si USAID/Romania.

Conform celor declarate la conferinta, peste 80% din populatia Romaniei din mediul rural acceseaza serviciile de baza de sanatatea reproducerii si planificare familiala, incluzand contraceptive gratuite. Succesul parteneriatului s-a datorat utilizarii unei strategii de implementare numita „strategia celor trei piloni” ce a constat in existenta in acelasi loc si timp a furnizorilor de servicii medicale instruiti pentru a raspunde nevoilor clientilor, a contraceptivelor distribuite gratuit si nu in ultimul rand a populatiei informate asupra dreptului la consiliere si contraceptie.

Aceasta strategie evidentiaza Romania ca un model in aceasta regiune a Europei, astfel incat specialisti din Rusia, Ucraina, Georgia, Albania, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, Kirghistan au venit sa studieze abordarea folosita in tara noastra.

In aproximativ 15 ani, Romania a reusit sa reduca semnificativ rata avorturilor – de la 3,4 avorturi/femeie in 1993 la 0,84 in 2004, crescand in acelasi timp rata utilizarii contraceptivelor moderne – de la 10% in 1993 la 34% in 2004. Rata mortalitatii materne a inregistrat de asemenea o scadere constanta, inregistrandu-se 0,17 decese materne la 1.000 de nou-nascuti, comparativ cu 0,83 de decese la 1.000 de nou-nascuti in 1990.

In tara noastra, in momentul actual, peste 9.000 de cadre medicale din asistenta primara de sanatate – mediul rural si urban, ofera consiliere, consultatii si contraceptive gratuite. In program sunt incluse 52 de maternitati cu cele mai multe paturi, astfel incat numai in 2007 aproximativ 90.000 de paciente au beneficiat si de servicii de planificare familiala.

Leave a reply