La Congresul International de Estetica Dentara care s-a desfasurat luna trecuta la Bucuresti a fost discutat „Programul National de Preventie si Profilaxie Orala” – primul de acest fel ce va fi implementat la nivel national. In cadrul acestui program vor fi implicati si aproximativ 3100 de medici de familie. Cursurile EMC organizate pentru acestia vor fi saptamanale, 40 de serii/an, cu 33 de locuri/serie, sustinute de medici din centrele universitare.
La nivelul intregii tari, cursurile cu medicii de familie vor acoperi peste 90% din numarul lor total. Diploma de absolvire a acestor cursuri ii confera medicului dreptul de a face preventie si profilaxie orala propriilor pacienti. Se va fi realiza si o brosura educationala, in 3.500.000 de exemplare, distribuita medicilor de familie prezenti la cursuri, destinata intr-o proportie de peste 80% pacientilor acestora.
Durata programulului este de trei ani si va incepe din luna iulie a acestui an. Se vor realiza caravane de medicina dentara pentru minim 120 de pacienti/zi. Durata efectiva de lucru va fi de 2 luni/an, perioada iulie-august, iar intr-un sezon se vor examina cca. 7000 de persoane din 14 judete.
Monitorizarea programului se va face printr-un raport, odata pe an, la sfarsitul campaniei, printr-o conferinta la care factorii implicati vor analiza rezultatele obtinute. Vor fi invitati toti partenerii, precum si personalitati externe care vor prezenta situatii similare din tarile respective. Partenerii in proiect sunt Centrele colaboratoare OMS din Romania, Uniunea Nationala a Medicilor de Familie, Uniunea Nationala a Medicilor Stomatologi, Universitatea Carol Davila (Facultatea de Medicina Dentara), Universitatea Titu Maiorescu (Facultatea de Medicina Dentara), Asociatia Nationala Romana de Ortodontie.
Leave a reply
Leave a reply