Guvernul Romaniei, prin intermediul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Ministerului Sanatatii Publice (MSP) si Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti a organizat, astazi, un seminar pentru lansarea proiectului Controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana. Proiectul, in valoare de 37,5 milioane euro, a fost elaborat in cadrul Programului global privind controlul gripei aviare si capacitatea de pregatire si de reactie la pandemia umana (GPAI) si a fost aprobat de Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale pe 8 septembrie 2006.

Obiectivul proiectului este acela de a reduce gradul de periculozitate al a gripei aviare puternic patogene (HPAI) pentru oameni si pentru sectorul avicol din Romania si de a sprijini pregatirea pentru controlul si reactia la pandemiile de gripa si la alte situatii de urgenta cauzate de boli infectioase la oameni.

Proiectul are trei componente:

– Componenta pentru sanatatea animala se axeaza in principal pe consolidarea institutiilor veterinare in scopul imbunatatirii capacitatii acestora de prevenire a HPAI, planificarii controlului si a capacitatilor de cercetare veterinara aplicata, precum si de marire a capacitatii de diagnosticare.

– Activitatile din cadrul componentei pentru sanatatea umana vor avea ca obiectiv spijinirea capacitatii de reactie a sistemului de sanatate prin imbunatatirea capacitatilor de diagnosticare, de izolare si management de caz in spitale atat la nivel national cat si regional, precum si modernizarea unitatii pe producere a vaccinului antigripal din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino.

– Componenta pentru constientizarea publicului, comunicare si asistenta pentru implementare va sprijini eforturile guvernului pentru elaborarea si implementarea unei strategii integrate si complexe de comunicare, si a planului de actiune care urmeaza a fi implementat.

La seminar au luat parte specialisti din cadrul celor doua Unitati de Management a Proiectului, din Ministerul Sanatatii Publice si ANSVSA, ca si reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor, ai Bancii Mondiale si ai altor institutii implicate in proiect precum Institutul Cantacuzino, Spitalul Clinic pentru Boli Infectioase si Tropicale prof. dr Victor Babes si Institutul de boli infectioase prof. dr. Matei Bals. La discutii au mai participat reprezentanti ai USAID si OMS care au fost implicate in coordonarea stransa a eforturilor depuse de Romania pentru a reactiona la posibile izbucniri ale focarelor de gripa aviara.

Discutiile au inclus o scurta prezentare a componentelor proiectului si a modalitatilor in care acesta va sprijini programul national de crestere a pregatirii fata de gripa aviara si umana constand in capacitatea tarii de a preveni si controla raspandirea gripei la animale si oameni. Discutiile tehnice au inclus de asemenea si aranjamentele pentru implementare si mijloacele optime de colaborare intre institutiile relevante responsabile de implementarea proiectului.

Toti participantii si-au exprimat speranta ca, la finalul proiectului, serviciile veterinare vor fi dezvoltat proceduri adecvate, conforme cu standardele Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala si recomandarile expertilor FAO si U.E. De asemenea spitalele si Institutul Cantacuzino vor fi mai bine pregatite si echipate pentru a reactiona in fata bolii, iar nivelul de informare despre boala al populatiei va fi mai mare, ducand astfel la o prevenire mai eficienta.

Deoarece proiectul este o operatiune de urgenta cu o perioada de implementare de trei ani, participantii au cazut de acord ca sunt necesare o atentie maxima si o cooperare stransa intre cele doua agentii pentru implementarea cu succes a proiectului.

Leave a reply