In editia sa din februarie, New England Journal of Medicine anunta rezulta tele studiului TORCH (Towards a Revolution in COPD Health), care au demonstrat beneficiile tratamentului cu Seretide (salmeterol/fluticazona propionat 50/500 ug), in cazul pacientilor diagnosticati cu bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). TORCH este cel mai amplu studiu de acest tip incheiat, care a urmarit 6.100 de pacienti din 42 de tari pe o perioada de trei ani.
TORCH a avut drept obiective investigarea reducerii mortalitatii de toate cauzele, analiza frecventei exacerbarilor moderate si severe, evaluarea calitatii vietii la pacientii cu BPOC. Rezultatele studiului TORCH sunt supuse atentiei autoritatilor care reglementeaza inregistrarea medicamentelor, in vederea includerii acestora in informatiile de prescriere a Seretide.
” Suntem foarte mandri ca am realizat un studiu atat de ambitios. TORCH este primul studiu care a investigat daca o medicatie poate influenta supravietuirea pacientilor cu BPOC „, a afirmat investigatorul TORCH pentru Romania, Conf. Dr. Florin Mihaltan. ” Rezultatele acestui studiu sunt importante pe plan clinic si ne aduc informatii suplimentare referitoare la aceasta boala invalidanta si potential fatala „, a adaugat Mihaltan.
Dintre cei 6.100 de pacienti, aproximativ au fost romani monitorizati in patru centre de referinta: Cluj, Iasi, Brasov, Bucuresti.
Subiectii au fost impartiti in patru grupe de tratament: placebo, salmeterol/fluticazona propionat, salmeterol si fluticazona propionat. In acest studiu, tratamentul cu Seretide a redus cu 17,5% riscul de deces de orice cauza in decurs de trei ani (p=0,052), comparativ cu placebo. Aceasta reducere nu a atins nivelul de semnificatie statistica, respectiv p=0,050. Comparativ cu placebo, Seretide a demonstrat, de asemenea, o reducere cu 25% (p-0,001) a ratei exacerbarilor. Exacerbarile sunt o cauza majora de spitalizare si au efecte negative semnificative fizice si psihologice asupra pacientilor, multi dintre ei nereusind sa-si revina complet dupa un astfel de episod. Totodata, la pacientii tratati cu Seretide (spre deosebire de cei care au primit placebo) s-a observat o imbunatatire a functiei pulmonare – VEMS (parametru care determina volumul expirator maxim pe secunda), iar starea lor de sanatate la finele celor trei ani s-a mentinut peste nivelul initial, de la includerea in studiu.
Ghidurile actuale sustin ca, pe langa ameliorarea simptomelor, prevenirea exacerbarilor si imbunatatirea calitatii vietii, reducerea mortalitatii trebuie sa reprezinte un scop al tratamentului BPOC. Pana in prezent, doar terapiile non-medicamentoase – renuntarea la fumat, oxigenoterapia la domiciliu si reducerea chirurgicala de volume pulmonare – au demonstrat o ameliorare a supravietuirii pacientilor cu BPOC. TORCH este unic pentru ca este primul studiu care investigheaza daca o medicatie poate influenta supravietuirea pacientilor cu BPOC.
Studiul TORCH a fost sponsorizat de GSK.
Leave a reply
Leave a reply