Vaccinul a fost pus la punct contra proteinei beta amiloide care cauzeaza placile caracteristice acestei patologii. Cercetatorii Universitatii din Florida au pus la punct un vaccin transdermic contra proteinei beta amiloida care, acumulandu-se la nivel cerebral, formeaza placile caracteristice bolii Alzheimer.
Pe durata testelor facute pe modele animale, vaccinul s-a dovedit capabil sa impiedice formarea placilor si sa reduca in parte si declinul cognitiv. Jun Tan, seful echipei de cercetare, a explicat ca alte studii au demonstrat capacitatea vaccinului de a ameliora unele dintre simptomele bolii, dar pentru prima data aceasta cercetare demostreaza si eficacitatea administrarii transdermice. De fapt, cercetarile trecute, facute intr-un trial de clinici pentru testarea eficacitatii vaccinului pe cale parentala, au aratat ca acesta poate provoca grave efecte colaterale din cauza unei reactii autoimune care a provocat decesul unui mic numar de pacienti. Acum specialistii au descoperit ca administrarea transdermica de vaccin permite evitarea reactiei negative.
Aceasta datorita faptului ca la nivelul dermei, primele elemente de aparare ale organismului, celulele Langerhans, pot dezvolta o actiune capabila sa stimuleze raspunsul imunitar contra proteinei amiloide fara sa provoace o reactie autoimuna in momentul in care antigenul ar fi identificat de limfocitele din sange. Cercetarea a fost descrisa intr-un articol din Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Leave a reply
Leave a reply