Potrivit ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente), la nivel mondial se lucreaza la peste 700 de noi medicamente si vaccinuri din toate categoriile terapeutice. Marile companii farmaceutice investesc timp si bugete importante in cercetarea acestora si in gasirea unor tratamente eficace.
In ultimii 20 de ani, echipe coordonate de peste 500 de oameni de stiinta au descoperit si au adus pacientilor mai mult de 90% dintre medicamentele existente astazi in lume.
Inovatia farmaceutica inseamna insa riscuri investitionale mari si multi ani de munca in cercetare si dezvoltare. Din zece mii de substante promitatoare, doar una, cel mult doua, supravietuiesc testelor, iar pana la aparitia medicamentului pe piata trec in medie 12 ani. Aceasta cheltuiala se ridica la aproape 900 de milioane de euro, iar investitia este sustinuta exclusiv din fonduri private.
In plus, doar trei din cinci medicamente noi recupereaza sau depasesc investitia in dezvoltarea lor. Cu toate acestea, companiile farmaceutice inovatoare aloca cercetarii peste 20% din profit. Acest procent este mai mare decat in orice alt sector industrial, chiar peste investitiile in cercetare din domeniul high-tech.
De exemplu, cheltuielile pentru R&D (research & development) ale marilor companii farmaceutice la nivelul anului 2002 se ridica la 50 de miliarde de euro.
Leave a reply
Leave a reply