Dintr-un studiu publicat in American Journal of Epidemiology reiese ca cei care lucreaza in ture de noapte au un risc mai mic de a se imbolnavi de Parkinson. In mod bizar, se pare ca una din conditiile care favorizeaza aparitia bolii este durata crescuta de somn.
Studiul a inclus 84.794 de asistente medicale din Statele Unite care timp de cel putin 15 ani au lucrat si in ture de noapte.
Intre anii 1988 si 2000 au fost raportate 181 de cazuri de Parkinson. Procentul de imbolnaviri in randul asistentelor medicale care au lucrat noaptea a fost cu 50% mai mic decat in grupul care a lucrat si ziua. In comparatie cu asistentele care nu dormeau mai mult de 6 ore pe zi, cele care se odihneau peste 9 ore au avut un risc de 84% de a dezvolta Parkinson.
Asistentele erau majoritatea in varsta, multe dintre ele fumatoare, utilizatoare de antiinfl amatoare nesteroidiene (ibuprofen, naproxen). O alta constatare a studiului a fost ca asistentele care lucrau in turele de noapte erau supraponderale, beau mai multa cafea si mai putin alcool decat cele din turele de zi. Numarul total al orelor de somn pe 24 de ore a fost mai mic la lucratoarele de noapte.
In studii anterioare, serviciul in ture de noapte a fost asociat cu diverse boli cronice, boli cardiovasculare si unele tipuri de cancere. Insa pana acum riscul aparitiei bolii Parkinson nu fusese investigat.
Leave a reply
Leave a reply