MSD (Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., USA (NYSE: MRK)) lansează în România VARIVAXä, vaccinul împotriva virusului varicelo zosterian (VZV) – agentul cauzator al varicelei și al herpesului zoster – și este inclus în lista de recomandări pentru vaccinuri opționale, conform prevederilor legale.
Vaccinul indicat pentru imunizarea împotriva varicelei este produs de compania farmaceutică MSD și este un vaccin cu virus viu atenuat, derivat din tulpina Oka a VZV. VARIVAXä este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta ≥ 12 luni, dar și a persoanelor susceptibile care au fost expuse la varicelă, dacă este utilizat în interval de 3 zile de la expunere (și posibil, până la 5 zile de la expunere).
Studiile au arătat că o doză de vaccin asigură o reducere de 51% – 71% a incidenței bolii, în timp ce administrarea a două doze asigură o reducere de 85%-98%. Mai mult decât atât, reducerea ratelor de spitalizare legate de varicelă, după introducerea vaccinului împotriva varicelei în cadrul programelor de vaccinare a fost de 23%–93%, pe o perioadă de 4-14 ani.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire de 80% a ratei de vaccinare împotriva varicelei, printre motive fiind acela că, pe termen lung, o acoperire vaccinală mai mică poate transmite infecția cu varicelă și în rândul persoanelor în vârstă, ceea ce poate avea ca rezultat creșterea morbidității și a mortalității.
VARIVAXä se administrează printr-o injecție intramusculară (i.m.) sau subcutanată. Locurile preferate de injectare sunt în zona antero-laterală a coapsei la copiii cu vârste mai mici şi în zona muşchiului deltoid la copiii cu vârste mai mari, adolescenţi şi adulţi. VARIVAXä nu trebuie injectat intravascular.
Doze recomandate de administrare:
Copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 luni și 12 ani le este recomandat să primească o doză de 0,5 ml administrată subcutanat. Dacă se administrează o a doua doză, trebuie să existe un interval minim de 1 lună între doze. Adolescenții și adulții ≥ 13 ani ar trebui să primească o doză de 0,5 ml administrată subcutanat și o a doua doză de 0,5 ml la o distanță de 4–8 săptămâni.
Vaccinul VARIVAXä poate fi achiziționat din farmacie.
În studiile clinice, VARIVAXä a fost administrat la > 17.000 de copii, adolescenți și adulți sănătoși, nefiind înregistrate reacții adverse severe. Singurele reacții adverse au fost durerea și roșeața la locul injecției, dar și erupții asemănătoare varicelei.
Despre varicelă
Varicela este întalnită la copii mai des decât la adulți, și, de regulă, copiii sunt predispuși la forme mai ușoare decât adulții, care pot suferi complicații și manifestări precum febră mare, durere de cap și stare generală de rău.
Aparută inițial pe piele sub formă de pete roșii (macule), erupția se transformă în blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mâncărime și care, în cele din urmă, se transformă în cruste. Erupția poate apărea mai întâi pe piept, spate și față, apoi se poate răspândi pe întregul corp, inclusiv în interiorul gurii, pleoapelor sau a zonei genitale.[1]
O persoană cu varicelă poate face până la 500 de pete pe piele[2], în termen de 1-2 zile de la apariția primelor simptome.
Simptomele durează între 7 și 10 zile și se manifestă prin: mâncărime, febră, durere de cap, dureri musculare, temperatură, senzație de oboseală, lipsa poftei de mâncare. Majoritatea copiilor își revin, fără efecte negative de durată, prin odihnă. În unele cazuri însă, varicela poate cauza probleme serioase[3] precum: infecții ale pielii, meningită, deshidratare, pneumonie, encefalită.
Varicela se transmite în special pe cale respiratorie, în mod specific prin tuse și strănut de la o persoană bolnavă (particulele virale rămân în suspensie în aer și pot fi inhalate de persoanele aflate în apropiere). Perioada contagioasă începe cu 1-3 zile înainte de apariția erupției cutanate și continuă în timpul formării veziculelor. De asemenea, virusul se poate transmite și prin contactul cu obiectele contaminate sau mai rar prin secrețiile care apar dacă veziculele de pe piele sunt rupte. Sunt expuse riscului de a face varicelă persoanele care locuiesc împreună cu o persoană bolnavă de varicelă sau care intră în contact pentru mai mult de o oră cu o persoană care are varicelă.
Femeile însărcinate, oamenii cu un sistem imunitar scăzut, adulții care nu au fost expuși la virus dar și nou născuții, se pot confrunta cu complicații grave. [4] Sindromul congenital de varicelă apare la 0,4% –2% dintre copiii ale căror mame au avut varicelă în primele 20 de săptămâni de gestație. Nou-născuții afectați pot avea pielea cicatrizată, hipoplazie a membrelor, anomalii neurologice, ale sistemelor ocular și nervos autonom, greutate scăzută la naștere.
[1] https://www.cdc.gov/chickenpox/about/symptoms.html [accessed 09.04.2020]
[2] https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/varicella.html [accessed 09.04.2020]
[3] https://www.ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/publications/Publications/Varicella-Guidance-2015.pdf [accessed 09.04.2020]
[4] https://www.cdc.gov/chickenpox/about/complications.html [accessed 09.04.2020]
Leave a reply
Leave a reply