10 centre judetene de transfuzie sanguina vor fi renovate si dotate cu aparatura medicala, pana la finalul anului, in cea de a doua etapa a programului „O sansa pentru viata”, implementat de Asociatia React si finantat de Fundatia Vodafone Romania.
Fiecare dintre acestea va beneficia de renovare si dotare cu aparatura moderna in baza unei analize de nevoi realizate de organizatori in primele luni ale acestui an. Astfel, centrele judetene din Arad, Alba Iulia, Brasov, Constanta si Calarasi vor beneficia de renovarea circuitului donatorilor si dotare cu echipament de recoltare sanguina iar centrele din Bistrita, Drobeta-Turnu Severin, Sfantu Gheorghe, Slobozia si Targu-Mures vor fi dotate cu aparatura si echipamente noi, performante, folosite in recoltarea si prelucrarea sangelui.
Anual in aceste 10 centre doneaza peste 83.700 de donatori. Sangele recoltat este analizat, prelucrat si transformat in preparate sanguine care ajung la pacientii din 80 de spitale din toata tara. Centrele de transfuzii judetene sunt singurele unitati medicale abilitate sa recolteze si sa ofere sange pentru sistemul medical. In fiecare an, peste 150.000 de pacienti sunt beneficiarii directi ai sangelui furnizat de aceste centre.
„Criteriile dupa care am selectat cele zece centre, la fel ca si anul trecut, sunt unele transparente. Am tinut cont, pe de o parte, de numarul de donatori, si pe de alta parte de gradul de deteriorare, in special in ceea ce priveste circuitul donatorului, sau de lipsa aparaturii medicale moderne. Prin renovarea noilor centre vrem sa ne reintarim angajamentul de a sustine donatorii de sange si personalul medical in activitatea pe care o desfasoara, salvatoare de vieti omenesti”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.
Aceasta noua etapa a programului „O sansa pentru viata” este finantata de Fundatia Vodafone Romania cu 190.000 de euro. Valoarea totala a sumei investite de fundatie in renovarea centrelor de transfuzie sanguina ajunge, astfel, la 538.530 de euro. Cele opt centre renovate in 2015 recolteaza sange de la o treime din donatorii din Romania si deservesc 291 de spitale.
„Donarea de sange este gestul prin care fiecare dintre noi, atata timp cat avem o stare buna de sanatate, putem sa salvam vieti. Cand am demarat proiectul de renovare a centrelor de transfuzie sanguina, am pornit de la o realitate descurajatoare pentru potentialii donatori: spatiile de intampinare si de donare propriu-zisa erau slab dotate si neprimitoare, uneori chiar insalubre. Prin proiectul «O sansa pentru viata» am reusit sa asiguram spatii de donare la standarde europene pentru romani, dar si sa mobilizam si sa educam populatia in legatura cu importanta vitala a donarii, prin sesiunile mobile de donare de sange”, a declarat Anca Stefan, Presedintele Asociatiei React.
„O sansa pentru viata” este cel mai amplu program national de donare de sange derulat pana in prezent in Romania. Programul, implementat de Asociatia React si Fundatia Vodafone Romania, a fost lansat in mai 2008 cu scopul de a imbunatati sistemul transfuzional romanesc. Pana in prezent, prin acest program, numarul donatorilor la nivel national a crescut cu 10%, mai mult de 130.000 de persoane au fost transformate din simpli cetateni in donatori de sange si peste 250.000 de vieti au fost salvate. www.pentruviata.com
Asociatia React este o organizatie neguvernamentala ce participa semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunitati prospere: sanatate, educatie, economie sociala si dezvoltare comunitara. Suntem printre cele mai premiate organizatii neguvernamentale din Romania, cu 17 premii de excelenta nationale si internationale. Implementam proiecte integrate, care produc schimbari majore in viata oamenilor prin sprijin competent si implicare activa. In cei zece ani de la infiintare, am contribuit la schimbarea vietii unui numar de aproximativ 200.000 de romani si am salvat peste 250.000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro www.facebook.com/asociatiareact
Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 18 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 963 de programe in domeniile sanatatii, educatiei si serviciilor sociale, avand ca beneficiari copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 23 milioane de Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere.
Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro , www.facebook.com/fundatiavodafone , http://fundatiavodafone-blog.ro.
Leave a reply
Leave a reply