Studiul pivot a demonstrat că Kyprolis® (Carfilzomib) în asociere cu tratamentul de referinţă poate prelungi perioada de supravieţuire fără progresia bolii

BLINCYTO® (Blinatumomab) este primul anticorp bi-specific de mobilizare a limfocitelor T (BiTE® – Bispecific T cell Engager) care a primit aviz favorabil din partea CHMP

 

THOUSAND OAKS, California, 20 octombrie 2015 – Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a acordat avize pozitive pentru două noi tratamente ale companiei Amgen, recomandând acordarea autorizaţiei de punere pe piaţă pentru:

  • Kyprolis® (carfilzomib) în asociere cu lenalidomidă şi dexametazonă pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu mielom multiplu, care au primit cel puţin o terapie anterioară.
  • BLINCYTO® (blinatumomab) în regim de aprobare condiţionat, pentru tratamentul adulţilor cu leucemie limfoblastică acută (LLA) cu precursor de celulă B, refractară sau recidivată, cu cromozom Philadelphia negativ (Ph-).

 

„Suntem bucuroşi de primirea avizelor pozitive din partea CHMP pentru Kyprolis şi BLINCYTO, întrucât aceasta reprezintă o etapă importantă în asigurarea unor noi opţiuni de tratament pentru pacienţii din Europa, care au forme rare de cancer”, a afirmat Dr. Sean E. Harper, vice preşedinte executiv al departamentului de Cercetare şi Dezvoltare din cadrul Amgen. „În cazul pacienţilor cu mielom multiplu, perioadele de remisiune se scurtează după fiecare nou regim de tratament, ceea ce indică necesitatea unor opţiuni terapeutice suplimentare. Rezultatele studiului ASPIRE demonstrează faptul că medicamentul Kyprolis prelungeşte perioada în care pacienţii supravieţuiesc fără ca boala lor să progreseze. În plus, există o necesitate stringentă de noi terapii pentru pacienţii cu LLA cu precursor de celulă B, refractară sau recidivată.”

Kyprolis este un inhibitor proteazomal care poate fi utilizat în tratamentul pacienţilor cu mielom multiplu recăzut/refractar. Proteazomii au un rol important în funcţionarea şi dezvoltarea celulară, descompunând proteinele care sunt deteriorate sau care nu mai sunt necesare. Kyprolis blochează proteazomii, ceea ce determină o acumulare excesivă de proteine în interiorul celulelor. În cazul anumitor celule, în special al celulelor de mielom, Kyprolis poate induce moartea celulară, deoarece aceste celule pot conţine o cantitate mai mare de proteine anormale.

BLINCYTO este prima validare clinică a platformei de tratament cu anticorpi bi-specifici care mobilizează limfocitele T (BiTE®), o abordare terapeutică inovatoare, care poate ajuta propriul sistem imunitar al organismului să lupte împotriva cancerului.

Opiniile favorabile din partea CHMP vor fi supuse revizurii de către Comisia Europeană şi în cazul acordării autorizaţiei de punere pe piaţă, cele două produse vor putea fi comercializate în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi în Islanda, Lichtenstein şi Norvegia.

Despre mielomul multiplu

Mielomul multiplu este un tip incurabil de cancer al sângelui, caracterizat printr-un tipar recurent de remisiune urmată de recădere. Mielomul multiplu este o boală foarte rară (orfană), reprezentând aproximativ 1 procent din totalitatea formelor de cancer1,2.

Despre Kyprolis® (carfilzomib)

Kyprolis a primit statutul de medicament orfan din partea EMA în 2008, iar în februarie 2015 a fost aprobată solicitarea de evaluare accelerată a cererii de autorizare a punerii pe piaţă (APP) de către EMA. Kyprolis® (carfilzomib) injectabil a fost aprobat ca regim monoterapeutic în SUA în iulie 2012, iar în iulie 2015 a fost aprobat în asociere cu lenalidomidă şi dexametazonă. Kyprolis este de asemenea aprobat în Argentina, Israel, Kuwait, Mexic şi Tailanda.

Kyprolis este produs de compania Onyx Pharmaceuticals.Inc. Onyx Pharmaceuticals este o filială a companiei Amgen şi deţine drepturile de dezvoltare şi comercializare pentru Kyprolis la nivel mondial, cu excepţia Japoniei.

Despre cererea de autorizare a punerii pe piaţă (APP) a Kyprolis în Europa

Cererea de autorizare a punerii pe piaţă a avut la bază datele din studiul clinic ASPIRE (CArfilzomib, Lenalidomide, and DexamethaSone versus Lenalidomide and Dexamethasone for the treatment of PatIents with Relapsed Multiple MyEloma) de fază 3. Studiul a relevat faptul că la pacienţii trataţi cu Kyprolis în asociere cu lenalidomidă şi dexametazonă (regim terapeutic denumit KRd) valoarea mediană a duratei până la progresia bolii (PB) sau deces a crescut cu 8,7 luni comparativ cu pacienţii trataţi cu lenalidomidă şi dexametazonă (regim denumit Rd) (26,3 luni pentru KRd, în comparaţie cu 17,6 luni pentru Rd, cu HR=0,69; IÎ de 95%: 0,57-0,83; valoare p unilaterală <0,0001). Întreruperea tratamentului din cauza evenimentelor adverse (EA) a fost înregistrată la o proporţie de 15% dintre pacienţi în braţul cu KRd, comparativ cu 18% în braţul cu Rd.

Despre ASPIRE

Studiul ASPIRE de fază 3, randomizat, internaţional, a evaluat tratamentul cu Kyprolis în asociere cu lenalidomidă şi dexametazonă, comparativ cu cel constând exclusiv din lenalidomidă şi dexametazonă la pacienţi cu mielom multiplu recidivat după tratamentul cu unul până la trei regimuri terapeutice anterioare. Obiectivul principal al studiului a fost supravieţuirea fără progresie (SFP), definită ca interval scurs între randomizare şi înregistrarea progresiei bolii (PB) sau a decesului din orice cauză, oricare dintre aceste momente survenind primul. Studiul a relevat faptul că la pacienţii trataţi cu Kyprolis în asociere cu lenalidomidă şi dexametazonă în doză mică, valoarea mediană a duratei până la PB sau deces a crescut cu 8,7 luni comparativ cu pacienţii trataţi cu lenalidomidă şi dexametazonă (26,3 luni pentru KRd, în comparaţie cu 17,6 luni pentru Rd, cu HR=0,69; IÎ de 95%: 0,57-0,83; valoare p unilaterală <0,0001). Obiectivele secundare au inclus supravieţuirea globală (SG), rata de răspuns globală (RRG), durata răspunsului (duration of response, DOR), rata de control a bolii, calitatea vieţii corelată stării de sănătate (health-related quality of life, HR-QoL) şi siguranţa. Pacienţii au fost randomizaţi pentru a primi Kyprolis (20 mg/m2 doar în zilele 1 şi 2 ale primului ciclu, doza fiind crescută ulterior la 27 mg/m2), în asociere cu un regim de tratament standard reprezentat de lenalidomidă (25 mg pe zi timp de 21 zile, urmat de o pauză de 7 zile) şi dexametazonă (40 mg pe săptămână în cicluri de 4 săptămâni), comparativ cu lenalidomidă şi dexametazonă exclusiv. În braţul cu Kyprolis, pacienţii au primit tratament perfuzabil cu durata de 10 minute în zilele 1, 2, 8, 9, 15 şi 16. Tratamentul cu Kyprolis a fost întrerupt în zilele 8 şi 9 ale ciclurilor 13-18 şi nu a fost administrat mai mult de 18 cicluri. Studiul a randomizat 792 de pacienţi în centre din America de Nord, Europa şi Israel.

Deşi datele privind SG mediană nu sunt încă mature, fiind bazate pe limita statistică predefinită la analiza intermediară (valoare p unilaterală mai mică de 0,0051), analiza a relevat o tendinţă în favoarea tratamentului cu KRd, comparativ cu Rd (HR=0,79; IÎ de 95%: 0,63-0,99; valoare p unilaterală =0,018, valoare p bilaterală =0,04). Pacienţii sunt în continuare monitorizaţi pentru SG. RRG a fost de 87,1% în braţul cu KRd şi de 66,7% în cel cu Rd. DOR mediană a fost de 28,6 luni la pacienţii care au primit KRd (IÎ de 95%, 24,9 până la 31,3 luni) şi de 21,2 luni la pacienţii care au primit Rd (IÎ de 95%, 16,7 până la 25,8 luni). În grupul tratat cu KRd şi în cel tratat cu Rd, o proporţie de 32% şi, respectiv, 9% dintre pacienţi au obţinut răspuns complet sau mai mult (răspuns complet strict [RCs] sau răspuns complet [RC]), o măsură care indică profunzimea răspunsului.

Frecvenţa deceselor cauzate de EA survenite în decurs de 30 de zile de la administrarea ultimei doze a fost echilibrată între grupurile de pacienți tratate cu KRd şi respectiv Rd. Cea mai frecventă cauză a decesului (care nu a fost cauzat de PB) survenit la pacienţii din grupul de pacienți cu KRd, comparativ cu grupul de pacienți cu Rd, a fost reprezentată de tulburări cardiace (3 procente versus 2 procente), infecţie (2 versus 3 procente), afectare renală (0 versus mai puţin de 1 procent) şi alte EA (2 procente versus 3). EA grave au fost raportate la 60% dintre pacienții din grupul de pacienți tratați cu KRd și la 54% dintre pacienți din grupul tratat cu Rd. EA grave cel mai frecvent raportate în grupul de pacienți tratat cu KRd comparativ cu grupul de pacienți tratați cu Rd au fost: pneumonia (14 procente versus 11 procente), infecție la nivelul tractului respirator (4 procente versus 2 procente), pirexie (4 procente versus 2 procente) și embolie pulmonară (3 procente versus 2 procente). Întreruperea tratamentului din cauza evenimentelor adverse a fost înregistrată la o proporţie de 15% dintre pacienţii din grupul tratat KRd, comparativ cu 18% în grupul tratat cu Rd. EA care au determinat întreruperea tratamentului cu Kyprolis au survenit la 12% dintre pacienți și cele mai frecvente evenimente au inclus pneumonie (1%), infarct miocardic (1%) şi infecţie la nivelul tractului respirator (1%).

Datele din studiul clinic ASPIRE au fost prezentate la a 56-a Întrunire Anuală a Societăţii Americane de Hematologie şi au fost publicate în The New England Journal of Medicine în decembrie 20143.

Despre leucemia limfoblastică acută (LLA)

Se estimează că aproximativ 600 de pacienți adulţi suferă de LLA cu precursor de celulă B şi cromozom Ph-negativ, refractară sau recidivată în Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie.4

Despre BLINCYTO® (blinatumomab)

Blinatumomab este un anticorp bi-specific de mobilizare a limfocitelor T (BiTE®) orientat de CD19, care se leagă specific la markerul CD19 exprimat pe suprafaţa celulelor de tip B şi a markerului CD3 exprimat pe suprafaţa limfocitelor T.

Anticorpii BiTE®   reprezintă o modalitate de imunoterapie, investigată pentru potenţialul de combatere a cancerului prin faptul că ajută sistemul imunitar al organismului să detecteze şi să ţintească celulele maligne. Aceşti anticorpi modificaţi sunt concepuţi să acţioneze împotriva a două ţinte simultan, juxtapunând limfocitele T (un tip de celule albe sanguine capabile să distrugă alte celule percepute ca ameninţare) la celulele canceroase. Anticorpii BiTE®   facilitează amplasarea limfocitelor T în imediata vecinătate a celulelor ţintă, pentru a permite astfel celulelor T să injecteze toxine şi să declanşeze moartea celulei canceroase (apoptoza). Anticorpii BiTE®   sunt investigaţi în prezent pentru potenţialul acestora de a trata mai multe de tipuri de cancer.

BLINCYTO a primit statutul de terapie revoluţionară şi a fost desemnată pentru evaluare prioritară de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA, în momentul de față fiind aprobată în SUA pentru tratamentul LLA cu precursor de celulă B şi cromozom Ph-negativ, refractară sau recidivată. Această indicaţie este aprobată în regim de aprobare accelerată. Prelungirea aprobării pentru această indicaţie poate depinde de verificarea beneficiilor clinice din studii clinice ulterioare.

Despre cererea de autorizare condiționată pentru punerea pe piaţă pentru BLINCYTO în Europa

CHMP a recomandat acordarea unei autorizări condiţionate de comercializare pentru BLINCYTO, pentru tratamentul adulţilor cu LLA cu precursor de celulă B şi cromozom Ph-negativ, recidivată sau refractară.

Acordarea unei licenţe condiţionate înseamnă că aceasta trebuie reînnoită anual şi va deveni autorizare standard completă după îndeplinirea obligaţiilor subsecvente autorizării. Amgen aşteaptă o decizie din partea Comisiei Europene cu privire la APP condiţionată în lunile următoare.

Cererea de autorizare condiţionată a comercializării BLINCYTO se bazează pe rezultatele studiilor clinice ‘211 şi ‘206.

Date din studiul ‘211:

  • 42,9% dintre pacienţii evaluabili care au primit BLINCYTO au obţinut remisiune completă sau remisiune completă cu recuperare hematologică parţială (RC/RCh*).
  • 17% dintre pacienţii care au obţinut CR/CRh* indus de tratamentul cu BLINCYTO au beneficiat de transplant alogen cu celule stem hematopoietice (TACSH).
  • 82,2% dintre cei care au obţinut RC/RCh* au obţinut remisiune moleculară profundă sau răspuns MRD (minimal residual disease), un parametru care evaluează eradicarea bolii reziduale la nivel molecular.
  • Cele mai grave reacţii adverse au inclus: infecţii (31,7%), evenimente neurologice (16,4%), neutropenie/neutropenie febrilă (15,3%), sindromul de eliberare de citokine (0,5%) şi sindromul de liză tumorală (0,5 %).

Despre studiul ‘211

Studiul ‘211 a fost un studiu de fază 2 de evaluare a blinatumomab, deschis, multicentric, cu un singur grup de pacienți. Pacienţii eligibili au avut vârsta de minimum 18 ani, fiind diagnosticaţi cu LLA cu precursor de celulă B şi cromozom Ph-negativ, refractară sau recidivată. Boala recidivată sau refractară a fost definită ca boală recidivată cu durata primei remisiuni de maximum 12 luni după primul tratament de salvare, sau ca recidivată sau refractară după primul tratament de salvare, sau ca recidivată la mai puţin de 12 luni de la transplantul alogen de celule stem hematopoietice (TACSH) şi cu proporţie a blaştilor la nivel medular ≥10%. Obiectivul principal a fost rata RC/RCh* în primele 2 cicluri de tratament cu blinatumomab. Din cei 189 de pacienţi evaluaţi în cadrul studiului, 42,9% (81/189; IÎ de 95% 35,7 – 50,2) au obţinut RC sau RCh* în primele 2 cicluri de tratament cu blinatumomab, cele mai multe răspunsuri (79% [64/81]) fiind înregistrate în cadrul primului ciclu de tratament. Într-o analiză exploratorie predefinită în protocol, 82,2% (61/73) dintre pacienţii evaluabili cu boală reziduală minimă (minimal residual disease, MRD) şi RC/RCh*au avut şi răspuns MRD. Cele mai frecvente reacţii adverse (mai mult de 20%) au fost reacţii legate de perfuzie (67,2%), infecţii (63%), pirexie (59,8%), cefalee (34,4%), neutropenie febrilă (28%), edem periferic (25,9%), greaţă (24,3%), hipokalemie (23,8%), constipaţie (20,6%) şi anemie (20,1%). Cele mai grave reacţii adverse care au apărut în timpul tratamentului cu blinatumomab au inclus: infecţii (31,7%), evenimente neurologice (16,4%), neutropenie/neutropenie febrilă (15,3%), sindromul de eliberare de citokine (0,5%) şi sindromul de liză tumorală (0,5%).

Despre studiul ‘206

Studiul ‘206 a fost un studiu de fază 2 deschis, multicentric, cu doze crescute progresiv care a evaluat siguranţa şi eficacitatea administrării blinatumomab la 36 pacienţi, cu vârsta de 18 ani sau peste, la care LLA cu precursor de celulă B a recidivat după ce aceştia au primit minimum tratament de inducţie şi consolidare, sau cu boală refractară cuantificată ca > 5% blaşti la nivel medular, status de performanţă ECOG (Eastern Cooperative Oncology Group) ≤ 2, supravieţuire estimată de cel puţin 12 săptămâni, şi care nu au primit transplant autolog de CSH în interval de 6 luni anterior iniţierii tratamentului, transplant alogen cu CSH în interval de 3 luni anterior iniţierii tratamentului sau care nu au fost trataţi anterior cu blinatumomab.

Rata de obţinere a RC/RCh* a fost de 69,4% (25/36) 15 pacienţi obţinând RC (41,7%; IÎ de 95%, 25,5% – 59,2%) şi 10 pacienţi obţinând RCh* (27,8%; IÎ de 95%, 14,2% – 45,2%). O proporţie de 88% (22/25) dintre pacienţii cu RC hematologic au obţinut şi răspunsuri MRD. Durata mediană a remisiunii a fost de 8,9 luni şi durata mediană a supravieţuirii fără recidivă (SRF) a fost de 7,6 luni. SG mediană a fost de 9,8 luni. Rezultatele globale privind siguranţa obţinute în acest studiu au fost concordante cu profilul de siguranţă cunoscut al blinatumomab.


AVERTIZARE: SINDROMUL DE ELIBERARE DE CITOKINE şi TOXCITĂŢILE NEUROLOGICE

  • La pacienţii care primeau BLINCYTO® a fost raportată apariţia sindromului de eliberare de citokine (SEC), care poate pune în pericol viaţa sau poate cauza decesul pacientului. Întrerupeţi sau sistaţi definitiv tratamentul cu BLINCYTO® în funcţie de recomandări.
  • La pacienţii trataţi cu BLINCYTO®   a fost raportată apariţia toxicităţii neurologice, care poate pune în pericol viaţa sau poate cauza decesul pacientului. Întrerupeţi sau sistaţi definitiv tratamentul cu BLINCYTO® în funcţie de recomandări.

 

Despre Amgen

Amgen se dedică dezvoltării potențialului biotehnologiei în beneficiul pacienților care suferă de boli grave, prin descoperirea, dezvoltarea, producerea și comercializarea de terapii biologice inovatoare pentru uz uman. Această abordare permite utilizarea geneticii umane pentru descoperirea complexității bolii și înțelegerea fundamentelor biologiei umane.

Amgen se axează pe domenii medicale cu opțiuni terapeutice reduse sau inexistente și își folosește expertiza în producerea de medicamente biologice pentru a oferi soluții care îmbunătățesc semnificativ viața pacienților. Fiind un pionier în domeniul biotehnologiei încă din anii 1980, Amgen a ajuns să fie una dintre cele mai mari companii independente de biotehnologii, să servească milioane de pacienți din întreaga lume și să dezvolte medicamente inovative.

Leave a reply