Comitetul Uniunii Europene pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) recomanda Comisiei Europene aprobarea utilizarii Avastin (bevacizumab) in asociere cu chimioterapie, in tratamentul pacientelor cu cancer ovarian rezistent la chimioterapia pe baza de platina.
Cancerul ovarian are cea mai mare rata a mortalitatii dintre toate cancerele ginecologice. Din cele 230.000 de femei diagnosticate in intreaga lume, in fiecare an, a mare parte sunt in stadiul avansat de boala, care va recidiva dupa tratamentul initial.
„Pacientele cu cancer ovarian rezistent la chimioterapia pe baza de platina au optiuni terapeutice limitate pentru boala dificila cu care se confrunta”, a declarat Dr. Sandra Horning, Chief Medical Officer and Head Global Product Development al Roche. „Aprobarea Avastin in Uniunea Europeana, pentru tratamentul cancerului ovarian rezistent la chimioterapia pe baza de platina, ar fi un pas important pentru a le ajuta pe aceste paciente sa traiasca mai mult, fara progresia bolii, si asteptam cu nerabdare sa primim decizia finala de la Comisia Europeana, in lunile urmatoare”.
In tratamentul cancerului ovarian recurent, timpul dintre administrarea ultimei doze de chimioterapie pe baza de platina si recurenta bolii, este folosit pentru a ajuta la alegerea tipului de chimioterapie folosit in urmatoarea linie de tratament. Sunt considerate paciente care nu raspund la chimioterapia bazata pe platina (“rezistente la saruri de platina”), cele la care boala progreseaza in intervalul 1-6 luni de la ultima doza de chimioterapie administrata.
In cazul pacientelor care raspund chimioterapiei cu saruri de platina, progresia bolii apare dupa mai mult de 6 luni (“sensibile la saruri de platina”) de la terminarea tratamentului initial. Un sfert dintre pacientele cu recidiva dupa tratamentul initial – aproape 60.000 de femei pe an, la nivel global – sufera de cancer ovarian rezistent la chimioterapia pe baza de saruri de platina, forma cea mai dificil de tratat a acestei boli. Valoarea mediana a supravietuirii generale pentru pacientele cu cancer ovarian rezistent la chimioterapia pe baza de platina, este de aproximativ 12 luni, fiind necesare noi strategii in managementul bolii.
In cancerul ovarian se observa concentratii mari ale factorului de crestere a endoteliului vascular(VEGF), o proteina legata de cresterea si raspandirea tumorii. Studiile au aratat o corelatie intre o concentratie mare de VEGF si aparitia ascitei , agravarea bolii, si un prognostic mai rezervat in cazul pacientelor cu cancer ovarian.
Avastin actioneaza la nivelul factorului de crestere a endoteliului vascular (VEGF) si este, in prezent, singura terapie tintita pentru cancerul ovarian aprobata de Agentia Europeana a Medicamentul (EMA).
Avastin este aprobat in Uniunea Europeana ca tratament de prima linie (prima linie, dupa interventia chirurgicala) pentru cancerul ovarian avansat si ca tratament pentru cancerul ovarian recurent sensibil la chimioterapia bazata de saruri de platina.
Leave a reply
Leave a reply