Cel mai recent raport lansat in luna iunie de PhRMA (Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America)* releva faptul ca 430 de noi medicamente destinate unui numar de 15 boli cronice care afecteaza adultii peste 65 de ani sunt in faza avansata de cercetare si dezvoltare in acest moment.

,,Rolul inovatiei in medicina este de a asigura o viata mai buna pacientilor punand la dispozitia acestora tratamente de ultima generatie care fie ajuta la vindecarea unei afectiuni, fie creeaza conditiile pentru ca un pacient cu o boala cronica sa poata avea o viata cat mai aproape de normalitate. In acest context si dat fiind faptul ca speranta de viata a inregistrat o crestere la nivel global – din 1950 si pana in anul 2000 a crescut cu 20 de ani -, dar si la nivel european este justificata preocuparea cercetatorilor pentru afectiuni resimtite frecvent de seniori”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Dintre cele 430 de noi terapii, 110 sunt destinate tratarii diabetului, 67 sunt pentru pacientii cu Alzheimer, 62 pentru pacientii cu poliartrita reumatoida, 61 pentru pacientii cu boli cardiovasculare si celelalte pentru alte afectiuni des intalnite in randul persoanelor in varsta precum boala cronica de rinichi, glaucom, depresie sau BPOC.

,,SUA a fost dintotdeauna si va fi un pol de cercetare si dezvoltare pentru noi terapii, foarte important la nivel global. Fiecare noua terapie descoperita, indiferent de cine si-o asuma, reprezinta o speranta pentru pacientii din intreaga lume. Imbucurator este faptul ca 18 tratamente din cele 430 sunt deja in proces de aprobare, ceea ce inseamna ca si-au dovedit eficienta in urma studiilor clinice si sunt la un pas de a deveni accesibile pacientilor.

Pasul urmator, in urma aprobarii de catre autoritatile competente, este ca medicamentele sa devina accesibile pacientilor in regim compensat. In Romania abia acum se fac primii pasi in ultimii sase ani pentru actualizarea listei medicamentelor compensate. Speram ca pana in toamna toate medicamentele aflate in asteptare pentru compensare vor fi disponibile pacientilor si se va avea in vedere o actualizare regulata a listei medicamentelor compensate si gratuite. In felul acesta, atunci cand noile medicamente pentru seniori vor fi disponibile pe piata, acestea vor putea fi accesate si de pacientii romani”, a adaugat Dan Zaharescu.

De-a lungul timpului, cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, baza inovatiei in medicina, a adus nenumarate beneficii pacientilor de toate varstele. Datorita inovatiei in medicina hepatita C astazi poate fi vindecata, pacientii cu HIV au o speranta de viata de 50 de ani de la momentul diagnosticarii, iar numeroase afectiuni s-au transformat din boli fatale in boli cronice.

Leave a reply